Slide
Slide

Варна. В периода 18–23 януари Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт ще бъде домакин на световноизвестните шеф-готвачи Джанфранко и Анна Киарини. Готвили за емира на Кувейт, редица президентски и кралски семейства и други видни личности от политиката и светския живот, участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в близо 115 страни по света, в следващите няколко дни те ще работят активно със студентите от кулинарните програми на Института и ще зарадват жители и гости на Варна с три неустоими вечери.

Днес студентите от Кулинарния институт имаха огромната привилегия да се запознаят и да работят рамо до рамо със знаменитите шеф-готвачи, както и да присъстват на кулинарната демонстрация на шеф Джанфранко Киарини, на която той представи едно от ястията в десет-степенното меню на предстоящите вечери – сладолед от български сладки чушки, направен с течен азот.

Историята на семейство Киарини в България започва през 2015-та година, когато шеф Джанфранко Киарини е поканен като гост-шеф на кулинарен фестивал в Банско, а след това заедно със своята съпруга организират едноседмично пътуване, по време на което се влюбват в страната ни. Пътешествията из България им разкриват спиращи дъха природни гледки, натурални продукти и възможности за живот по-близо до природата и в унисон с нея. Те откриват красотата на малките селски райони, където времето тече по друг начин, храната има друг вкус, хората са по-спокойни, а цялата местна общност е винаги насреща за помощ и услуга.

Именно на такова място, в обезлюденото, но китно и природно богато българско село Девино,  те откриват рушащата се сграда на старото училище, която реновират и превръщат в свой дом и не само – в дом за гостите на уникален по вида си ресторант – бутиков ресторант „Dieci“ (от италиански – десет).

Dieci има стриктни правила, събира едва 10 гости с предварителна резервация и предлага 10-степенно меню. Мисията на Dieci е да създаде перфектното кулинарно изживяване – интимно, незабравимо, вкусно, чисто, автентично, с натурални продукти, с реверанс към българската кухня, пречупена през погледа на двама истински граждани на света.

Концепцията на Dieci е постоянство, феноменално кулинарно преживяване и местни продукти от производители наблизо. Според шеф Джанфранко Киарини храната в един ресторант си остава най-важна, но в нейната основа е продуктът, тероарът, от който тя идва. Затова цели на преден план да изведе уникалността на българските продукти, създадени с магията на българската природа и трудолюбието на местния производител.

Тази концепция надскача идеята за ресторант в смисъл назаведение за храна и говори за ценности и начин на живот. И именно този начин на мислене световноизвестните кулинарни професионалисти биха искали да предадат на младите готвачи, обучаващи се в Институт по кулинарни изкуства.

Сподели публикацията