Slide
Slide

Пловдив. Новоназначеният изпълнителен директор на Летище Пловдив ЕАД – кап. Андрея Андреев, изненедващо е подал днес оставка, съобщи „Марица“. Той е депозирал заявлението си за освобождаване от длъжност пред министъра на транспорта Христо Алексиев и до Съвета на директорите на аеропорта, с което редакцията разполага. Мотивите му са: „Абсолютно несъгласие с провежданата от държавата политика в областта на гражданската авиация и въздушния транспорт и налагането от Министерството на транспорт, информационните технологии и съобщенията участие на некомпетентни хора в управлението на дружеството“.

В друго заявление с днешна дата до министъра на транспорта, озаглавено: „Да! Аз поставям условия на правителството!“, кап. Андреев диктува редица условия за оставането му на длъжността изпълнителен директор. Настоява да се прекрати незабавно концесионирането  на Летище Пловдив до 2041 г., когато изтича действието на концесионните договори на летищата във Варна и Бургас. Мотивът е, че аеропортът край Крумово е единственото държавно международно летище за съвместна дейност с военното формирование 24-та авиобаза. В тази връзка то е стратегическо за запазване и гарантиране на държавния интерес в областта на въздушния транспорт. Като част от процеса на вливане на „Летище София“ ЕАД в „Летище Пловдив“ ЕАД, да бъде прехвърлена цялата сума от 100 млн. лв., а не само част от нея.

Андрея Андреев настоява също министърът на транспорта да изтегли от състава на Съвета на директорите на Летище Пловдив Владимир Зайков, обвинявайки го в некомпетентност в областта на гражданската авиация и въздушния транспорт. Иска да се уволни незабавно и Красимира Стоянова – началник на политическия кабинет на министъра на транспорта заради злоупотреба със служебното си положение, и подозрение, че е министър в сянка, както и да се уволни Христо Щерионов / за кратко директор на Летище Пловдив/, сега главен директор на ГД ГВА. Последните двама обвинява в саботаж на българската авиация.

Андрея Андреев описва като трагично състоянието на Летище Пловдив по няколко показателя. „Фекалната ситуация на летището – главата на шланга на машината за източване на тоалетните на пътническите самолети е повредена от месеци, а при работа фекалиите текат по ръцете на служителите. Относно пътническите превози – недостатъчен състав на служители за обезпечаване изпълнението на летателната програма, липса на оборудване за обработка /чекиране/ на пътниците от различни авиокомпании, неадекватно заплащане, липса на работно облекло за служителите по сигурността, светотехническата система е в окаяно състояние , няма реална дейност за привличане на нови авиокомпании. Стойността на обслужването на Уиз Еър, чийто полети започват от 3 ноември 2021 г. , е под себестойността им и др“.

Както изненадващо подаде оставка днес като изпълнителен директор, точно преди месец Андрея Андреев изненадващо бе назначен на мястото на Лъчезар Миленчев, който спечели поста с конкурс.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията