Проф. д-р Валентин Игнатов
Slide
Slide

Д-р Валентин Игнатов, ректор на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна: Служебният министър д-р Илин Димитров е първият министър на туризма, който посещава Медицинския университет и поставя темата за развитието на здравния туризъм на масата за разговори

Варна. Министърът на туризма д-р Илин Димитров обсъди въпросите, свързани с бъдещото развитие на здравния туризъм в България, с ръководството на Медицинския университет във Варна. В морската столица той проведе среща с проф. д-р Валентин Игнатов, ректор на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, с проф. Силва Андонова – изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна и проф. Тодорка Костадинова – заместник-ректор международно сътрудничество, акредитация и качество в МУ-Варна. В срещата участва и директорът на к.к. Златни пясъци Кирил Кирилов.

Акцент в разговорите бяха редица актуални въпроси, свързани не само с бъдещото развитие на здравния туризъм в България, но и със здравеопазването в туризма.
Димитров открои доброто си сътрудничество с министъра на здравеопазването и припомни за бързата реакция при осигуряването на трите допълнителни линейки за Приморско и морските курорти Златни пясъци и Слънчев бряг.
В тази връзка проф. Игнатов изтъкна необходимостта от функционирането на медицински центрове, които да работят 24 часа в денонощието, всеки ден, в курортите, които през лятото са с размерите на малък град.
Стана ясно, че има готовност да бъдат осигурени такива сгради в Слънчев бряг и Златни пясъци. По думите на проф. Игнатов в тях трябва да има ортопедия, кардиология и неврология за оказване на спешна помощ при животозастрашаващи състояния, както и детско отделение.
Професорът разказа за иновативните методи за лечение на университетската болница „Св. Марина“ и сподели, че в нея се намира единствената функционираща площадка за медицински хеликоптери. Той сподели, че болничните стаи там са като в три- и четиризвездни хотели.
Другата основна тема в разговорите бе развитието на здравния и медицински туризъм. Участниците в срещата обсъдиха как чрез сътрудничество на медици, академичната общност, министерството на туризма и на бизнеса може да се даде нов тласък на развитието на здравния туризъм и здравната профилактика на населението, особено актуални в контекста на пост-COVID проблематиката.
Министър Димитров подчерта, че това е един от приоритетите в работата на Министерството на туризма, както и тясното сътрудничество с немските здравни каси, а продуктът, който страната ни предлага в сферата на балнео, СПА и медицинския туризъм, е на много високо ниво.
След срещата с проф. Игнатов е било организирано посещение в действащата Клиника по физикална и рехабилитационна медицина към УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, разположена в хотел в курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена“.
В продължение на разговорите, на място Димитров проведе работна среща и с представители на местния бизнес.
„Бяха обсъдени и условията и механизмите за физиотерапия и рехабилитация в клиниката – чрез здравна вноска, самостоятелно заплащане или застраховка в здравно-осигурителните фондове.
По повод старта на учебната година, който бе в началото на седмицата за Медицински университет – Варна, пожелах успешна академична година на проф. д-р Валентин Игнатов и ръководеното от него висше училище и отличих висшето учебно заведение с грамота „за цялостен принос в развитието и модернизацията на системите за образование и професионална квалификация на кадри в сферата на здравния туризъм“, заяви министърът на туризма.
Ректорът връчи плакет и почетна грамота за Министерството на туризма и изрази своята благодарност и доброто сътрудничество с д-р Илин Димитров. „Въпреки, че от години се говори за необходимостта да се развива здравен туризъм, служебният министър е първият министър на туризма, който посещава Медицинския университет и поставя темата на масата за разговори“, каза проф. д-р Валентин Игнатов.
Сподели публикацията