Музеите във Велико Търново са били посетени през 2022 г. от 320 680 туристи
Музеите във Велико Търново са били посетени през 2022 г. от 320 680 туристи
Slide
Slide
Slide
Slide

Велико Търново. Единадесетото издание на есенния празник „Нощ на Самоводската чаршия и фестивал на занаятите“ ще се проведе в периода 21-25 септември 2022 година. С годините събитието се утвърди като неизменна част от културния календар на Община Велико Търново.

За да се превърне в истински пъстър празник и да зарадва жителите и гостите на града, програмата предвижда разнообразни събития всеки ден, които ще допринесат за хубавото настроение и приятни изживявания.

По време на фестивала ще можете да се запознаете и с над 60 различни изложители от цялата страна, представящи български традиционни занаяти, ръчно изработени сувенири, био продукти, бижута и други. Част от участниците ще предлагат работилници за деца и възрастни – предизвикателство, в което могат да се включат малки и големи.

Празник на минералната вода, здравето и красотата се проведе в балнеокурорта Минерални бани

Всеки ден от 21 до 25 септември между 11.00 ч. и 20.00 ч. във Винен дегустационен център ще се представи изложбата „Местното винарство от миналото до сега“, представяща снимки, винени рисунки и винени карикатури.
В тон с тазгодишната украса и декорация на Самоводската чаршия, която е от цветни светещи обръчи, за всички желаещи ще се проведат обучения по въртене на обръч, всеки ден от 11 ч. до 18 ч. на площад „Самоводска чаршия“.

В духа на съхранението на българските традиции, на 23 и 24 септември на площад „Самоводска чаршия“ ще направим фестивалът още по-вкусен. Под ръководството на Дю Шеф Радичев в 230 литров казан ще бъде приготвена прочутата самоводска яхния, от която всеки посетител може да опита, поднесена с традиционен хляб от фурната на с. Дичин. Ако искате да се включите в подготовката на самоводската яхния, на 22 септември се организира състезание по белене на лук, а за най-бързите са осигурени награди от Дю Шеф Радичев. На следващия ден кулинарните предизвикателства продължават с приготвянето на самоводска лютеница.

По традиция, всяка фестивална вечер ще бъде изпълнена с богата и разнообразна концертна програма, завършваща с огнено шоу.

Събитието се организира с подкрепата на: Община Велико Търново, Арт Бар „Хипстър“, „Го Грил“ ООД, „Бритос“ ЕООД, „Панаири и фестивали“ ЕООД, „Диферент медия“ ООД, „Пауър Секюрити Груп“ ООД, верига магазини и пекарна „Хляб и приятели“, фурна Дичин и „Велукс вендинг“ ЕООД.

Сподели публикацията