Slide
Slide

Минерални бани. С пресъздаване на древния ритуал „Виното на Сабазий-Загрей” започна програмата на Празника на минералната вода, здравето и красотата в община Минерални бани. В местността „Шарапаните” бе възстановен древен ритуал за произвеждане на вино, чрез мачкане на гроздето с боси нозе.

Преди началото на програмата в полезрението на медиите отново бе малката Сиси, която предната вечер пя на сцената на Летния театър заедно с Росица Делева. Този път тя беше се изкачила смело на най-високата скала от комплекса на древното култово светилище.

Събрали сме се тук за да възкресим една прекрасна легенда, тази за гроздето и виното и да си припомним част от древната история на Тракия, каза Мария Бялкова. Именно оттук, от Тракия води началото си за отглеждането на гроздето и правенето на вино. Още от древността Тракия е била прочута с прекрасните си сортове грозде и пенливите си вина. Тази история води началото си отпреди 6 000 години и това е легендата за древнотракийския бог на виното Сабазий-Загрей, който по-късно е преименуван от древните гърци на Дионис, а още по-късно древните римляни го наричат Бакхус.

Оттук в древността са тръгвали кервани за цял свят, натоварени не само с изкусно изработени златни и сребърни изделия, но и с различни видове пенливи вина. Нека си пожелаем тези традиции да се запазят и да се разнася славата на вкусното грозде и пивкото вино от Минерални бани.

Любители сладкари представиха шедьоврите си на фестивал на тортата „Гараш“ в Русе

Но не е достатъчно да се каже само това, трябва да се спомене, че благодарение на трудолюбието и упоритостта на земеделските стопани от община Минерални бани, винопроизводителите от община Минерални бани са си съхранили гроздовите масиви с подбрани сортове. Съхранила се е и технологията за правенето на традиционните за този край вина. След това богът Сабазии поведе своята свита от млади девойки за да възстановят ритуала.

Вино…! Не напразно древните са казвали „In vino veritas” – „Във виното е истината”. Тук в Минерални бани е най-подходящото място за неговото пиене и за веселба. А сега скъпи приятели, тъй като снощи имах видение, под въздействието на виното, и това видение ми каза: „Избери две момичета, за да изпълнят древния обичай”. Ей, ела ти, оп, ела и ти! Походете с бавна стъпка към шарапаните, направете хора място на младите девойки, бяха думите на Сабазий.

Когато стигнаха до шарапаната с гроздето Сабазий реши да пожали момичетата, като им каза, че ритуала може да спре дотук, тъй като гроздето вече бе нападнато от цели кохорти оси и стършели. Въпреки това, се намери едно невероятно красиво и смело момиче, което влезе с боси нозе в шарапаната с гроздето. Нейният танц наподобяваше този на нестинарите от странджанските села, които влизат с боси нозе в огнената жарава. Разликата бе в това, че тук девойката се впусна между стоци жилещи и хапещи ципокрили. Въпреки това тя излезе напълно невредима от шарапаната, а гроздовият сок все пак потече по улея на шарапаната, за да се превърне след време в пенливо и искрящо вино. След това празникът продължи с музика и танци.

Сподели публикацията