Slide
Slide

Брюксел. Подобряването на качеството на живот и стимулирането на имунната система чрез здравни процедури и природни средства, предлагани в ЗДРАВНИТЕ КУРОРТИ, изисква съдействието на доставчици и персонал, достатъчно добре подготвени за новите предизвикателства на хигиенния контрол, след като пандемията COVID-19 бе поставена под контрол. Всички знаем, че COVID-19 е опасен най-вече с това, че е непознат вирус, който е едновременно силно заразен и се предава чрез капчици, издишани въздушни частици и директен контакт. Всички места, където се събират сравнително голям брой хора и по този начин могат да се заразят, представляват особено предизвикателство по отношение на превантивната хигиена.

Клаудия Вагнер, управляващ директор на туроператорската агенция Fit Reisen от Франкфурт, обяснява следното: „Коронавирусът дойде да ни напомни за пореден път, че здравето е нашето най-голямо богатство и че трябва да го съхраним възможно най-дълго. Днес интересът към почивка, съчетана с превантивни и рехабилитационни програми расте – как иначе бихме могли да поддържаме здравословен начин на хранене, физическа активност и релакс под ръководството на професионалисти? Имунната система укрепва, когато се поддържа с природни средства и болестите на цивилизацията като диабет, затлъстяване и респираторни заболявания (Copd) могат да бъдат предотвратени.
Fit Reisen е включила в каталога си единствено подбрани СПА курорти, като например Medical Spa Eglės Sanatorija в Литва и Health Spa Resorts в Унгария, които предлагат отлично съотношение между цена и качество в областта на медицинското лечение и здравната профилактика. В Чехия също можете да получите висококачествени услуги и помощ от професионалисти-терапевти за вашите пари. “

Балнеологията в бъдеще ще играе все по-важна роля като превантивна мярка. Положителното е, че всички онези фактори, които отслабват имунната ни система, вече успешно се лекуват от съвременната БАЛНЕОЛОГИЯ. Времето, в което живеем, както и интензивното възобновяване на дейността на медицинските СПА курорти и хотели, изискват ефективни и финансово-рентабилни иновация. Компанията Biohealthy Water, Arconhe S.r.l., е създала патентована система на базата на хранителен газ на име „Biohealthy water” като решение на всички проблеми, свързани с хигиената на водата. В различни сектори, включително хотели и СПА центрове, безкопромисната хигиена на водата е от изключително значение. Biohealthy Water е подходяща за всякакви водни системи, в това число и за най-чувствителните, като термалните, например.

Тъй като се касае за система, използваща хранителни газове, тя не променя органолептичните показатели на водата и позволява елиминирането на бактерии, амеби и други от тяхната естествена среда на обитание. Biohealthy Water гарантира идеално чиста и ефективна водна система, т.е. система, в която не се допуска възпроизводството на бактерии и е премахнато наличието на варовик и биофилм“, обяснява Лучио Питикио, генерален мениджър на Arconhe.

Промяна в начина на работата и концепцията на здравните курорти – в бъдеще, сътрудничеството ще бъде от все по-голямо значение
Ако погледнем назад във времето, ще си дадем сметка за изключителния напредък на здравния туризъм през последните няколко десетилетия. Налице са дестинации, които се опират на своя опит и исторически традиции в сферата на здравето, СПА терапията и рехабилитацията. Навсякъде в Европа започна изграждане на добре оборудвани комплекси с множество съоръжения и възможности за лечение.
Нашият свят се промени почти незабавно с пристигането на коронавируса. Съществува голяма вероятност както животът ни досега, така и бъдещето на СПА курортите и здравните дестинации вече никога да не са същите. Много здравни курорти предлагат услуги на хора в напреднала възраст, които често страдат от съпътстващи здравословни проблеми. Този пазарен сегмент е изключително уязвим в условията на настоящата криза и ограничения да се пътува. Ето защо, здравните дестинации ще трябва да се променят както в оперативен, така и в концептуален план, за да подобрят безопасността и качеството при пътуване и предоставяне на медицинските услуги, за да се даде адекватен отговор по време на пандемия.

Промени от оперативен характер:
Здравните дестинации ще трябва да докажат, че са безопасни чрез по-строг хигиенен контрол и проверка на персонала и посетителите, което означава, че ще трябва да се изменят действащите хигиенни разпоредби, обучение на персонала и да се търсят нови механизми за контрол. Това ще окаже голямо влияние навсякъде, където има СПА зони, сауни и басейни. Подобрената хигиена ще повиши и стандарта на предлаганите в здравните дестинации услуги.

Промени от концептуален характер:
В близко и средно бъдеще хората ще бъдат изключително внимателни в избора си къде ще пътуват и в този смисъл ще предпочитат безопасни дестинации, както и услуги които са им крайно необходими и не могат да получат там, където живеят. Това означава, че тези дестинации е необходимо да станат по-креативни и да предлагат не само уникални, но и доказани от медицинска гледна точка лечения, способни да привличат клиенти, предоставяйки отлични и напълно безопасни стандарти. Днес повече от всякога физическото здраве е приоритет и здравните дестинации имат възможност да се върнат към своите медицински корени, като същевременно разширят обхвата на услугите си до един по-интегративен модел, тъй като клиентите държат да предпазят и подобрят имунната си система и здравословно състояние. Настоящата криза ще накара хората да се съсредоточат по-малко върху повърхностните аспекти на живота (материални придобивки и външен вид) и да се вгледат вътре в себе си (психическо и духовно здраве). Тази промяна ще даде възможност на здравните дестинации да предлагат повече здравни услуги не само от медицински, но и психически, емоционален и духовен аспект. СПА реалността от миналото, когато големи групи клиенти се събираха заедно на едно място, може да се окаже социално неприемлива за известно време. А това може да отвори нови възможности пред медицинските курорти, СПА хотели и клиники. За щастие, много лечения и медицински услуги, предлагани в традиционните здравни курорти, се предписваха конкретно за дадения клиент и отгледна точка на безопасността това може да се окаже предимство за здравните дестинации. Инвестициите трябва да бъдат печеливши и това е възможно само ако предлаганият продукт е наистина уникален и оказва положителен ефект върху благосъстоянието на хората. Здраве за тялото и ума! Здравословно хранене и отдих, намиране на баланс във вълнуваща среда с основни елементи като „местни лечебни средства“. Именно прилагането на местни лечебни средства като термични вани, таласо терапии и др. се вписва така добре в съвременните тенденции, където укрепването на имунната система придобива все по-голямо значение.
Хората внимателно ще подбират за къде ще пътуват. Ако в миналото са ходили на круиз или до екзотични места, днес е по-вероятно да изберат по-близки и по-безопасни дестинации.

Поглед в бъдещето:
1. Близките дестинации ще бъдат с предимство, тъй като хората ще са по-малко склонни да летят до далечни места, а това може да означава повече хора, посещаващи здравни дестинации в близост до региона, където живеят.
2. Предпочитание към безопасни и сигурни от хигиенна гледна точка дестинации.
3. Пълна ревизия на стандартите за хигиена и безопасност.
4. Нови, по-атрактивни за клиентите процедури и услуги.
5. Повече възможности за по-малки и не така пренаселени здравни курорти.
6. Холистично и интегративно здраве.
7. Възраждане на СПА и лечебния туризъм като индивидуална форма на почивка.

Д-р Татяна Ангелова – председател на Контролния съвет на Български съюз по балнеология и СПА туризъм и член на Медицинската комисия на Европейската СПА асоциация, споделя, че „Днес целта е връщането на човека към естествените лечебни фактори, които са използвани от дълбока древност и до наши дни, за оздравяване на организма. Все по-актуален е въпросът за извеждането на човека от всекидневната напрегната и стресираща среда, съдържаща различни вредности и отправянето му към спокойна, екологично чиста и здравословна среда. Това може да бъде постигнато чрез активното му насочване към климатичните и балнеоклиматичните курорти, разполагащи със специфични климатични характеристики – висок процент на слънцегреене; ниски до липсващи мъгли; богат на леки отрицателни йони и фитонциди въздух; естествени термални минерални води, прилагани с успех за питейно, външно, инхалационно и други видове балнеолечение и т.н.
Има редица научни клинични и експериментални проучвания за саногенезният ефект на климато и балнеолечението върху човешкият организъм, който продължава за период от 3 до 6 месеца. Доказано е, че ежегодното провеждане на комплексно климато и балнеолечение при някои хронични заболявания на вътрешните органи, води до разреждане на обострянията им и съответно до намаляване на хоспитализациите на пациентите.
Ключът към преодоляване на горепосочените проблеми е в рационалното използване на природните лечебни фактори за превенция на здравето и за профилактика на хроничните заболявания. Целта е създаване на по-добра здравна култура за движение, хранене, редуване на активна работа и покой.

Автори:
Майк Уолъс – говорител, инструктор, автор на наръчника “Essential Spa Managers’ Guide”, издателство Goodfellow Publishers.
Марлиз Собжак-Бауманс, член на Управителния съвет на ЕСПА
Д-р Татяна Ангелова – председател на Контролния съвет на BUBSPA и член на Медицинската комисия на ЕСПА
Интервю с:
Лучио Питикио, генерален мениджър на Biohealthy Water, Arconhe S.r.l. и Клаудия Вагнер, управляващ директор на Fit Reisen

#ОстанетеСиВкъщи и „ИзберетеВаканциявБългария

Онлайн туристическо изложение „Резервирай в България“ ще се проведе от 8 до 10 май

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията