Новото летище в Истанбул, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide
Slide
Slide

София/Истанбул. 47 наши сънародници, които се оказаха блокирани в Мароко заради мерките, предприети от местните власти във връзка с разпространението на коронавируса, кацнаха  с извънреден полет на Турските авиолинии около 6.00 на летище Истанбул. Там българските граждани бяха посрещнати от консула ни Никола Узунов.

14 неорганизирани туристи, пътували със самолета, са си закупили билети за полета Истанбул-София и се прибират в България със самолет.

Останалите ще се приберат с автобус.

Генералното ни консулството ни в Одрин е информирано за маршрута на прибиране на сънародниците и ще окаже съдействие при преминаването им през турско-българската граница. На територията на България те ще бъдат извозени с автобус,  нает от туроператора, организирал пътуването им в Мароко.

Завръщането им стана възможно благодарение на усилията на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, която вчера разговаря по телефона с колегите си от Турция и Мароко – Мевлют Чавушоглу и Насер Бурита, и с усилията на посолството ни в Рабат. Необходимо е да се отдаде заслуженото и на туроператора на българската група Премио Травел. Генералният мениджър Емил Абазов бе в постоянен контакт с посланика ни в Мароко и има съществен принос за щастливия край. Във вчерашния ден, изпълнен с огромно напрежение за него, той имаше рожден ден, а може би доброто стечение на обстоятелствата, е най-големият му подарък. По неофициална информация bgtourism.bg научи, че туроператорът изцяло е поел извънредните разходи по прибирането на групата си. Много държави вече отделиха сериозни суми по прибирането на своите туристи от различни точки по света.

В следобедните часове днес групата се прибра в София. От Премио Травел благодариха за денонощната подкрепа, оказана от посланика на България в Мароко Юрий Щерк

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията