Slide
Slide

Точно, когато си мислехте, че конструкциите на суперяхтите не могат да станат по-екстравагантни, идва и другата, за да издуха останалите от водата.

Проектът Valkyrie предвижда грандиозно, лъскав кораб, натоварен със супер луксозни развлекателни функции, които – с дължина от 229 метра (751 фута) – биха били най-голямата супер яхта в света. И най-хубавото? Няма нужда да бъдете милиардер, за да се качите на борда.
Valkyrie е дело на Chulhun Park, главен дизайнер в латвийската Latitude Yachts.
„Бях твърдо решен да проектирам визуално уникална яхта, която да се отличава от тези на флота“, казва Парк на CNN Travel. Концепцията на Южна Корея включва казино, театър, художествена галерия и конферентна зала, които ще бъдат отворени за обществеността. 
„Повечето хора смятат, че суперяхтите са собственост на милиардерите, за да показват богатството си“, казва той. „Въпреки това, подобен център ще бъде плаваща архитектура, използвана от обществеността.“
Ако бъде построен, този огромен плавателен съд лесно ще засенчи 180-метровата дължина на най-голямата световна суперяхта, Azzam, за която се смята, че е собственост на президента на Обединените арабски емирства Халифа бин Зайед ал-Нахаян.
На Парк му е дошла идеята за Valkyrie, докато учи за магистърска степен в Кралския колеж по изкуствата в Лондон. Той става негов тезов проект, подкрепен от Монако-базирани дизайнери на яхти- Палмър Джонсън Яхтс, които наели Парк преди да се премести в Latitude Yachts. Valkyrie се основава на защитения с авторски права тримаранен корпус на Палмър Джонсън, която според Парк намалява съпротивлението при пътуване с висока скорост и предлага по-голяма стабилност.
„Под водната линия е проектирана от Палмър Джонсън Яхтс и над водната линия е проектирана от Парк Чулхун“, обяснява дизайнерът.
Valkyrie ще настани 52 гости в 26 каюти, заедно с 92 члена на екипажа в 46 каюти – въпреки че Парк добавя, че може да издържи много повече посетители.
Основният материал ще бъде стоманен или алуминиев корпус и надстройка от въглеродни влакна. В момента това е просто дизайн – но Парк казва, че е сигурен, че може да стане реалност.
„Имаше истински интерес към проекта“, потвърждава той.
Това обаче няма да е евтино. Според дизайнера това ще струва 800 милиона долара за изграждане.

Източник: CNN Travel

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията