България ще участва в Световното изложение ЕКСПО 2020 в Дубай
България ще участва в Световното изложение ЕКСПО 2020 в Дубай
Slide
Slide
Slide
Slide

Министър Караниколов е начело на делегация от над 30 български компании, участващи на международния панаир за хранително-вкусова промишленост GULFOOD 2019

Дубай. Участието на страната ни в Световното изложение ЕКСПО 2020 в Дубай ще даде възможност на българските производители и износители за реализиране на продукцията им на международни пазари. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, на  среща с  Н.Пр. Рийм Ал Хашими, държавен министър по международното сътрудничество и генерален директор на EXPO 2020. Икономическият министър подписа Договор за участие на България в EXPO 2020 с г-н Наджиб Ал Али, изпълнителен директор на предстоящото догодина в Дубай експо.

„Избрахме да разработим българския щанд и цялостен образ в рамките на подтема Мобилност, в която смятаме, че понастоящем България най-добре се вписва, отчитайки нашето стратегическо географско положение, от гледна точка на транспортни коридори, достъп до пазари и културни влияния, както и утвърждаването през последните години на България като страна с висок технологичен капацитет“, каза икономическият министър след подписване на договора. Г-жа Рийм Ал Хашими приветства българската делегация, изразявайки благодарност за потвърденото участие на България в EXPO 2020. Тя подчерта, че изложението дава много добра възможност за популяризиране на страните участнички, имайки предвид очаквания посетителски интерес.

Министър Караниколов на среща с Н.Пр. Рийм Ал Хашими, държавен министър по международното сътрудничество и генерален директор на EXPO 2020

Министър Караниколов е на двудневно посещение в Обединените Арабски Емирства /ОАЕ/, където посети и националния щанд на България на Специализирания международен панаир за хранително-вкусова промишленост GULFOOD 2019, който се провежда в Дубай Уърлд Трейд Сентър /Dubai World Trade Center/. Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия /ИАНМСП/ към Министерството на икономиката организира щанда, на който над 30 български  компании-изложители  представят богата гама хранителни продукти и напитки – млечни и месни продукти, замразени плодове и зеленчуци, плодови и зеленчукови консерви, захарни и сладкарски изделия, биологични продукти и др. „Работим активно за насърчаване на българския износ към трети страни. Доказателство за това е и подкрепата ни за тези фирми-износители от хранително-вкусовата промишленост, които участват на GULFOOD 2019, изтъкна министърът на икономиката. Караниколов посочи, че участието на българските компании в панаири и изложения е възможност страните в региона да се запознаят с качествените български продукти, както и да разширим гамата от изнасяните за емирствата стоки.

По време на официалната си визита в ОАЕ икономическият министър проведе среща и с Н.Пр. Султан бин Саед Ал Мансури, министър на икономиката. На срещата и двете страни заявиха задоволство от активизирането през последните години на българо-емиратските отношения. „Убедени сме, че са налице предпоставки за развитие на взаимноизгодно сътрудничество в редица перспективни и важни и за двете страни области в сферата на взаимната търговия, инвестициите, туризма и селското стопанство, посочи Караниколов.

Сподели публикацията