Slide
Slide

Скопие. „За няколко дни постигнахме позитивни стъпки, каквито не са се случвали през последните години. Това е резултат от нашия конструктивен подход и взаимното подаване на ръка. Стремежът ни е към истинско добросъседство с реални резултати“, заяви  министър-председателят Кирил Петков пред българските медии в Скопие. За пример Петков даде авиолинията София -Скопие, която се очаква да стане реалност в най-кратки срокове. Премиерът уточни, че вече е договорен и календарът на работните групи, включително и датата на предстоящата междуправителствена среща на 25 януари.

„Съдбата на нашите страни зависи от самите нас и от работата, която вършим. Когато се използва конструктивен подход и доверието е основна база на комуникация, резултатите и сроковете на постигането им са различни“, акцентира министър-председателят.

Относно самолетната връзка между София и Скопие премиерът коментира, че тя трябва да бъде така структурирана, че нейната ефективност да не зависи от политиците. „Линията трябва да се организира така, че да работи на икономически принцип. Това е въпрос на подход и на разписание, въпрос на свързаност с другите полети“, каза Петков. В този контекст премиерът добави, че на днешните му срещи е обсъдено и част от туристическите пакети на България и Република Северна Македония да бъдат общи, за да се привличат повече туристи на Балканите.

По отношение на бъдещата железопътна връзка София-Скопие премиерът Петков обясни, че все още се изясняват детайлите по проекта и министрите на транспорта на България и Република Северна Македония ще информират регулярно за постигнатото по време на заседанията на работните групи по темата.  „Мисля, че е немислимо в 21-ви век да нямаме железопътна връзка между двете столици. Това трябва да остане в историята като пример за лошо управление на инфраструктурата и да приключи“, категоричен бе министър-председателят.

Кирил Петков очерта като изключително важен приоритет спазването на правата на българите в Република Северна Македония и липсата на всякаква дискриминация. „Това ще е основополагащ начин да сме сигурни, че няма македонци с българско самосъзнание, които да се чувстват застрашени от дискриминация“, изтъкна премиерът.

Премиерът Петков подчерта още, че езикът на омразата в македонските учебници трябва да изчезне. По думите му е необходимо в тях да са отразени общите успехи на историческата комисия. По време на брифинга в Скопие премиерът Кирил Петков заяви, че историческата комисия ще заседава с ритъма на останалите комисии, веднъж месечно.

Сподели публикацията