Slide
Slide

София. Сигурно сте запознати с факта колко модерен по света става глемпинга. За тези от вас, които за първи път чуват думата, нека поясним – терминът „глемпинг“ (англ. glamping) произлиза от английските думи glamorous (бляскав, лъскав) и camping. Той има разнообразни форми – от шатри, през дървени къщички, до ж.п. вагони и дори „пенсионирани“ хеликоптери и самолети. Общото между тях е, че условията наподобяват хотелските, но в нестандартно пространство и интересна локация. Нощувката в глемпинг единица в Европа струва от 100 евро и стига до хиляди на вечер, в зависимост от локацията, условията и категорията.

Отдаването под наем на стационарни каравани е все още масово разпространено по къмпингите у нас, но в Западна Европа тяхното време отмина. Къмпингите масово инвестират в глемпинг настаняване, като така разширяват полето на потенциалните си клиенти. Глемпингът не е алтернатива на къмпинга, както все още някои хора в България мислят, а именно на традиционното хотелско настаняване. Той е за хора, които не са готови да се лишат от удобствата на хотелската стая, но търсещи по-нестандартна почивка.

Пандемията рязко увеличи тенденцията за търсене на почивка по-близо до природата и социална дистанция. 

Графика за търсенето в Гугъл в световен мащаб на думата „глемпинг“ през последните 5 години и почти двойния скок от 2020-та насам

Графика за същия период за България – отново се забелязва известен ръст в търсенето последните 2 години

Най-често глемпинг единиците са палатки под формата на шатри, типи, сафари и други разновидности. Те са красиви, удобни за гостите, здрави и нямат нужда от сложни и времеемки разрешителни за поставянето им.

Глемпинг палатките дефакто са хотелски стаи от плат в близост до природата. При тях има възможност за разгръщане на фантазиите за дизайн на интериора им. Те могат да бъдат обзавеждани в най-различни стилове и това създава колорит и усещане за уникалност у туристите.

Глемпинг палатки се предлагат вече и на пазара у нас, като има дори и български производители. Лидерът в производството им в Европа обаче е Ниделандия, откъдето е и една от фирмите с най-големи традиции и опит в глемпинга – De Waard (с молба за линк тук към https://camping.bg/глемпинг-палатките-de-waard–уникални-модели-топ-качество-made-in-europe-news1167.html)

На предстоящото специализирано изложение Къмпинг и караванинг експо пролетта в София ще бъдат представени пред широката публика нови модели глемпинг палатки. А очакванията ни са следващите години в България да виждаме все повече и разнообразни предложения за глемпинг настаняване.

Веселин Вълев – сamping.bg, снимки De Waard

Сподели публикацията