Slide
Slide

Ресторант „Хоризонт“, сгушен в сърцето на „Приморски парк“ във Варна, е любимо място на варненци и гостите на града още от 70-те години. С времето се разраства до комплекс, който включва 3 ресторанта, зимен и летен нощен клуб, коктейл бар и хотел.

Днес ще ви запознаем с Георги Томов – управител на хотел „Хоризонт“

– Здравейте, г-н Томов!
Здравейте! Благодаря за поканата да представя хотелски

Георги Томов

комплекс „Хоризонт“. Използвам повода и да Ви поздравя за издаването на списание Destinations – ultimate guide for your holiday.

– Вашият хотел се отличава с това, че се намира в морската ни столица – един от най-големите градове в България, но не е типичният градски хотел, който да е между сградите, а е сред естествена природна среда. Кои са най-големите предимства на комплекса?
Безспорно! Основното ни предимство е локацията. Далеч от градския шум, от натоварените и прашни улици. Това е един оазис на спокойствието, в който можеш да забравиш, че си на кратка разходка през парка от центъра на града. А буквално на 200 метра, от другата страна на булеварда, е един от големите жилищни комплекси – ЖК „Чайка“.

При нас идват хора, които искат спокойствие.

Без значение дали пътуват за отдих или по работа, те идват да се заредят с енергията на природата. На много малко места можеш да го направиш това, без дори да излизаш от града. А особено подходящи са пролетните и есенни топли месеци, когато всичко е зелено, но я няма динамиката на лятото.

– Не само локацията, самият хотел изглежда доста различно от всичко, което се предлага на нашия пазар.
Определено не сме типичен хотел. Всичко е разчупено, отворено. Голяма част от стаите излизат директно в градината. Няма затворени пространства и претъпкани помещения, което в настоящата ситуация е едно огромно предиство. А най-хубавото е, че всяка стая е различна. Макар и с подобно обзавеждане,

всяко помещение има собствен характер и енергия.

Напълно обновен през 2018 година, в Индонезийско – балийски стил, хотелът се превърна в нещо уникално за България. Благодарение на виртуалната разходка, която направихме наскоро, гостите ни могат да влязат в сайта ни horizont.bg и да го разгледат, както и да изберат конкретна стая, в която да отседнат.

Qatar Airways разработи специална програма за студенти, ще получават привилегии по време на пътуванията си

– Как се вписвате в новите тенденции?
Хотелът е изключително подходящ за хора, които вече месеци наред работят от вкъщи и психическото им здраве е силно застрашено.

Тук могат не просто да работят на спокойствие, а във всеки един момент да оставят всичко и да излязат за една зареждаща разходка  сред природата в парка.

Или пък да слязат да нахранят лебедите на плажа.

– Споменахте настоящата ситуация с Covid-19, как се отразява тя на градските хотели?
Тежко. За всички е тежко. Варна е морски град, морска столица, имаме летен сезон, което донякъде успява да ни задържи над водата. Не сме се удавили все още, но става все по-трудно.

През този късен, но силен летен сезон, преобладаваха неорганизираните туристи, основно българи и румънци, които пренебрегнаха курортите с десетките си хиляди легла, и избраха градските хотели. Но все пак става дума за около 30% заетост на годишна база, което е крайно недостатъчно дори за покриване на разходите. Като това се отнася не само за хотелите, но и за ресторантите, сватбените агенции, фирмите за кетъринг. Всички пострадаха!

За колегите в централната част, синята зона допълнително усложнява нещата. За нас и за колегите, които работят в местност Салтанат, ситуацията е плачевна, заради една кметска заповед от миналата есен, ограничаваща автомобилния достъп до обектите. Уви, след този проблем дойде и здравната криза, което буквално унищожи много малки семейни бизнеси в района.

– Какъв е Вашият поглед към бъдещето и прогнозата Ви?
Инфраструктурата ще я има и след кризата. Сградите ще са там, посудата, мебелите, но загубихме голяма част от най-ценния си ресурс – това е персоналът.

Германската медийна група fvw насочва вниманието на своята аудитория към здравния туризъм в България

Със свито сърце говоря за това, но много хора, дългогодишни служители в целогодишните градски хотели, бяха съкратени. Тези хора надали някога ще се върнат в един от най-трудоемките и за съжаление нископлатени браншове в България. Този удар е най-тежък и от него най-трудно ще се съвземем.

Качеството на услугата идва от персонала, а не от луксозните мебели и сребърни прибори.

Но туризъм ще има! Това е бизнес, който е преживял всички катаклизми от измирането на динозаврите насам. Вярвам, че тази година ще е един катарзис за българските хотелиери, които ще забравят старите методи и ще поемем обединени по един път на доста по-устойчиво развитие.

Какъв е профилът на Вашите гости и възможностите за привличане на събития – сватбени тържества, обучения и др.?
До 80% от гостите ни са българи, а през лятото идват и чужденци. Гости от съседните ни държави идват и заради Делфинариума. През летните месеци работим повече с туристи, търсещи почивка, плаж, забавления. А зимата с корпоративни клиенти, които се възползват от безплатния паркинг, както и от прекрасните ни ресторанти.

Комплексът е любимо място на варненци за провеждане на частни и корпоративни мероприятия.

Старият ресторант Хоризонт, който е с капацитет до 300 госта, се ползва целогодишно за мероприятия, сватби, корпоративни, презентации и семинари.
След отварянето на поляната към ресторант Марше, той също работи целогодишно, като през топлите месеци ползваме залата за по-малки събития. А през зимата гостите му се наслаждават на атмосферата, уюта и вкусната храна.

Туроператорът Тез Тур организира за своите партньори оригинално онлайн парти със страхотни награди

Летният ни ресторант „Ла Веранда“ предлага прохлада и гледка към Варненския залив. В него има зони, които могат да бъдат обособени за провеждане на частни мероприятия – рождени дни, кръщенета, малки фирмени събития.
Гостите на тези мероприятия, както и клиентите на ресторантите, имат възможност да продължат партито до ранните утринни часове в нашите заведения. Тук мога да отбележа бар Рахасия, който работи целогодишно, зимната дискотека и разбира се в летния клуб – Перлата в короната на комплекса. Най-големият, най-известен и посещаван летен клуб във Варна.

Откриват ски сезона в Банско: Метър сняг и строги мерки посрещат туристите

– Отзивите за Вас в най-популярната онлайн резервационна система са впечатляващи. Как се постига тази оценка и удовлетворението на гостите, за да оставят толкова позитивни коментари.
Оценките на гостите ни са мерило за това колко добре ние си вършим работата. Но пък и винаги съм твърдял, че оценката онлайн е по-скоро субективна, затова е и много важно да се четат коментарите. Точно на тези коментари разчитаме, за да проверим къде грешим и дали вървим в правилната посока.

Нашата оценка е сравнително добра, започвайки от 8,2 през 2017, когато поех хотела, вече сме на 8,9. Уви, тази оценка е в следствие на новите политики на Booking, защото те решиха еднолично да удължат валидността на оценките на 3 години, което запази последните отзиви, от преди ремонта. Така вместо 9,3, сега сме на 8,9. Важното е, че макар и субективно, вървим нагоре, работим целенасочено и последователно.

Постигаме този резултат защото сме и достатъчно малки, че да можем да обърнем индивидуално внимание на всеки гост.

Ресторант Марше

Започвайки от телефонния разговор след направена резервация, през последващ такъв в деня на настаняването, до малките детайли в стаите. Работим с добър процент редовни гости, чиито навици и предпочитания познаваме. Важно е хората да знаят къде отиват, какво могат да очакват, както и че има жив човек там, който може да отговори на въпросите им. Също така заедно с колегите от другите обекти в комплекса можем да направим организация за специални поводи – момински партита, рождени дни, годишнини. Опитваме се да предоставим на гостите си „Дом, който е далеч от дома“, а не просто „Стая с баня“.

Милен Райков е новият почетен консул на Казахстан във Варна


Но трябва да бъда напълно честен, че локацията, атмосферата, спокойствието, вкусната храна, шума на морето и всички други прекрасни дадености на комплекса, вършат основната част от работата. Хората просто си тръгват щастливи, след като са били на такова разкошно място!

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията