Чанг Куо-уей
Slide
Slide

„Само“ 11 минути бяха необходими на новата тайванска авиокомпания STARLUX, за да разпродаде първите си полети. Превозвачът, наричан Първата луксозна бутикова авиокомпания, успя да предизвика истински бум още с откриването на продажбите на билети онлайн на 16 декември. Изкупени бяха всички места в първите три полета за януари 2020 г. Тайпе-Макао, Тайпе-Пенанг и Тайпе-Дананг, съобщава CNN.

Авикомпанията е базина в Тайпе, но това не е най-интересното. Драма за наследство с участието на основателя на STARLUX Чанг Куо-уей, която е достойна за сценарий на филм, провокира да се стигне до новия играч на хоризонта. Тази приказка започва през 2016 г., когато Чанг Юнг-фа – основател на тайванската група Evergreen и авиокомпания EVA Airways, почива на 88-годишна възраст. Тогава започва битка за това кой ще поеме един от най-големите семейни конгломерати на острова. 49-годишният Чанг – фигура с огромен авторитет, който е председател на EVA от 2013 г., посочва, че покойният му баща го е определил за наследник в завещанието си на компанията майка Evergreen. Но тъй като е най-малкият син и единственото дете на втората съпруга на Чанг Юнг-фа, повишението на Чанг Куо-уей запали голяма семейната вражда. Скоро след това той беше отстранен от EVA като председател на борда на заседание, което бе свикано от членове на семейството. Само няколко месеца по-късно той обяви, че основава собствена компания STARLUX Airlines. План за отплата в стил Хамлет, така местните медии определиха хода му.

Миналият месец Чанг – наричан „принц Хамлет“ на авиационната индустрия, дори пилотира първия A321neo на STARLUX от Хамбург до Тайпе. До края на 2024 година компанията ще има 27 самолета, а флотът ще нарасне до 50 в следващите 10 години. STARLUX може да бъде първият нов играч от 30 години насам, който ще навлезе на двуполюсния авиационен пазар на острова.

Безплатен Wi-Fi с основен достъп (текстови съобщения само за пътници в икономична класа) ще бъде предлаган и за двата класа на всички полети на STARLUX – също за първи път в Тайван.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията