Чанг Куо-уей

„Само“ 11 минути бяха необходими на новата тайванска авиокомпания STARLUX, за да разпродаде първите си полети. Превозвачът, наричан Първата луксозна бутикова авиокомпания, успя да предизвика истински бум още с откриването на продажбите на билети онлайн на 16 декември. Изкупени бяха всички места в първите три полета за януари 2020 г. Тайпе-Макао, Тайпе-Пенанг и Тайпе-Дананг, съобщава CNN.

Авикомпанията е базина в Тайпе, но това не е най-интересното. Драма за наследство с участието на основателя на STARLUX Чанг Куо-уей, която е достойна за сценарий на филм, провокира да се стигне до новия играч на хоризонта. Тази приказка започва през 2016 г., когато Чанг Юнг-фа – основател на тайванската група Evergreen и авиокомпания EVA Airways, почива на 88-годишна възраст. Тогава започва битка за това кой ще поеме един от най-големите семейни конгломерати на острова. 49-годишният Чанг – фигура с огромен авторитет, който е председател на EVA от 2013 г., посочва, че покойният му баща го е определил за наследник в завещанието си на компанията майка Evergreen. Но тъй като е най-малкият син и единственото дете на втората съпруга на Чанг Юнг-фа, повишението на Чанг Куо-уей запали голяма семейната вражда. Скоро след това той беше отстранен от EVA като председател на борда на заседание, което бе свикано от членове на семейството. Само няколко месеца по-късно той обяви, че основава собствена компания STARLUX Airlines. План за отплата в стил Хамлет, така местните медии определиха хода му.

Миналият месец Чанг – наричан „принц Хамлет“ на авиационната индустрия, дори пилотира първия A321neo на STARLUX от Хамбург до Тайпе. До края на 2024 година компанията ще има 27 самолета, а флотът ще нарасне до 50 в следващите 10 години. STARLUX може да бъде първият нов играч от 30 години насам, който ще навлезе на двуполюсния авиационен пазар на острова.

Безплатен Wi-Fi с основен достъп (текстови съобщения само за пътници в икономична класа) ще бъде предлаган и за двата класа на всички полети на STARLUX – също за първи път в Тайван.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA