Снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

София. Министерският съвет прие Постановление за определяне на условията, критериите, реда и размера на средствата, които се предоставят на предприятия, упражняващи дейност в един от следните кодове по Класификацията на икономическите дейности (КИД 2008) на НСИ 55, 56, 79, 82.3, 86, 90, 93, 96.04, съгласно чл. 112, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г.

Мярката се разработва като схема за държавна помощ под формата на безвъзмездни средства за предприятия от туристическия сектор, които изпитват ликвидни затруднения поради пандемията. С параграф 9 от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. (обнародван в ДВ, бр. 77 от 16.09.2021 г. ) бяха създадени новите чл. 112 и чл. 113. С разпоредбата на чл. 112, във връзка с чл. 1, ал. 5, т. 9, б. „в“ от Закона е прогласена мярка за държавно подпомагане на предприятията от сектор туризъм, които упражняват дейност (основна и/или допълнителна) по цитираните кодове. Необходимо изискване за получаване на безвъзмездните средства е тези предприятия да са засегнати от спад на оборота през 2020 г. с най-малко 30 на сто в сравнение с оборота им през 2019 г

Бюджетът по мярката е определен  в закона и е в общ размер до 30 млн. лв. Безвъзмездните средства ще се предоставят еднократно и ще се разпределят на пропорционален принцип спрямо броя на подадените и допуснати до разглеждане заявления за подпомагане и реализирания оборот през 2019 г., но не повече от 20 на сто от реализирания оборот през 2019 г. Прогнозният брой очаквани кандидати е около 5 500.

Мярката представлява схема за държавна помощ под формата на преки безвъзмездни средства

съгласно раздел 3.1 от Временната рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19. Кандидатстването и оценяването на проектните предложения за получаването на помощ ще се осъществява в Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ).

Допустими кандидати са предприятия от туристическия сектор, които осъществяват дейност (основна и/или допълнителна) в един от следните агрегирани кодове на ниво детайлност група и клас по КИД 2008 на НСИ: за „Хотелиерство“ – КОД: 55.1, 55.2, 55.3, 55.9; за „Ресторантьорство“ – КОД: 56.1, 56.2, 56.3; за „Туроператорска дейност“ – КОД: 79.1, 79.9; за „Организиране на конгреси и търговски изложения“ – КОД: 82.3; за „Други дейности по хуманно здравеопазване“ – КОД: 86.9; за „Експлоатация на зали за представления“ – КОД: 90.04; за „Дейности, свързани с развлечения и отдих“ – КОД: 93.2; за „Поддържане на добро физическо състояние“ – КОД: 96.04.

Максималният размер по схемата за държавна помощ не може да надхвърля 1 800 000 EUR и може да се кумулира с помощи в съответствие с регламентите за помощ de minimis и с помощите съгласно Общия регламент за групово освобождаване.

Постановлението влиза в сила веднага с обнародването му в „Държавен вестник“.

Откриха туристическата борса в Лайпциг, започна приемането на заявки за изложенията в Щутгарт, Берлин, Москва и др.

Днес Министерски съвет прие и Постановление за одобряване на вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на туризма за 2021 г.

С Постановлението се одобрява вътрешнокомпенсирана промяна, засягаща намаление на показател „Персонал“ на бюджетна програма „Подобряване на политиките и регулациите в сектора на туризма“ и показател „Издръжка и други текущи разходи“ на бюджетна програма „Развитие на националната туристическа реклама и международно сътрудничество в областта на туризмаи увеличение на показатели: „Персонал“ и „Издръжка и други текущи разходи” на програма „Администрация“.

Предлаганите промени са в рамките на утвърдените разходи по бюджета на Министерството на туризма за 2021 г. и не водят до неговото увеличение, в т.ч. и на разходите по показател „Персонал“.

Постановлението се приема на основание чл.109. ал.1 от Закона за публичните финанси.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията