Slide
Slide

Никозия. Три средновековни замъка в Кипър се отварят за провеждане на сватбени тържества, свободен става входът в 12 държавни музеи, съобщи БНР. Целта е увеличаване на посещаемостта в тях, популяризиране на историята и културното наследство на Кипър в страната и чужбина, както и развитието на „музеен туризъм“.

В 9 паметници на античността, музеи и исторически места в Кипър вече ще могат да се извършват сватбени церемонии, реши парламентът с промени в разпоредбите за обектите на културното наследство.

Сред тях са едни от най-значимите забележителности на острова – средновековните замъци в Ларнака, Лимасол и Пафос, някогашни фортове, сега музеи.

Таксата за сватби в историческите паметници е от 1000 до 1500 евро. За да се защити тяхната ценност, се допускат най-много 30 сватбари и не се разрешава хвърлянето на цветя, конфети и фойерверки.

Парламентът одобри и безплатен вход в 12 държавни музея, сред които е и Музеят на Кипър – най-голямата историческа и археологическа сбирка в страната.

Улесняването на достъпа в тях е в рамките на правителствената политика „Музеи за всички“, чиято цел е да създаде условия всички, независим оот финансовите им възможности, без допълнителни разходи, да се запознаят с историята и културата на страната.

Чрез новите възможности за сватби и посещения в музеи и паметници на античността ще се засили интересът към тях сред местните жители и чуждестранните гости, ще се популяризира наследството на страната, смята правителството. По този начин  ще се насърчи и развитието на „музейния туризъм“ като алтернативна форма на туризъм, която ще привлича посетители и изследователи от цял ​​свят.

Сподели публикацията