Slide
Slide

Балчик. Предложенията на едни от най-големите инвеститори, работодатели и представители на туристическия бранш в община Балчик не бяха приети по време на заседанието на Временната комисия, която бе сформирана към Общинския съвет, за да разгледа исканията за справяне с последствията от пандемията Covid-19.
Хотелиери от Албена, Балчик и Кранево внесоха искания за частично опрощаване, намаляване и отсрочване на туристическия данък, който да е сравним с другите морски общини, както и реализизация на сериозни инвестиции в инфраструктурата и поддържането на Кранево, отговарящи на данъците, които влизат в местната хазна от курортното село.

Красимира Стоянова – „Албена“ АД

„Заедно с други партньори, представители на туристическия бранш и инвестотори в община Балчик изпратихме писма до кмета и представителите на Общинския съвет с няколко конкретни предложения за подкрепа на най-важния за бюджета на Общината отрасъл – туризма, в тези тежки времена на криза и борба за оцеляване.
Имахме следните конкретни предложения: да се отложи внасянето на туристическите данък за 6 месеца и да се опрости дължимия туристически данък в размер на 50% за 2020 г., да се намалят сумите за данъците за недвижим имот и данък смет за 2020 и 2021 година, за месеците октомври – май (нисък сезон) туристичеки данък да има твърда ставка за всички категории в размер на 0.30 стотинки на човек на ден, за месеците юни – септември (висок сезон) да се върнат ставките, действащи до 2019 г. Част от тези мерки, предложени от нас към местните власти, са вече одобрени в други съседни общини.
Очакването ни беше на свиканата Временна комисия към Общинския съвет да се вземат предвид нашите искания, аргументите към тях и да се предложи разглеждането им от Общинския съвет на град Балчик. Това обаче не само, че не се случи, а напротив, бе счетено, че щом сме отворили с невероятни усилия една трета от хотелите в Албена, и други в Кранево и Балчик също работят, то проблемите посочени в писмата и исканията ни вече не стоят на дневен ред. В труден момент, когато борбата в туризма е за оцеляване и намаляне на загубите, в резултат на наемането на работна ръка, разходи за концесии, спасители, медицинско обслужване, допълнителни средства за дезинфекция, стоки и т.н. ние не само не срещаме подкрепа от общинските власти, но и напротив, двойно се увеличават туристическите такси.
Така събраната временна комисия изтъкна, че нищо не може да направи по отношение на гласувано през декември решение за увеличението им, и в същото време игнорира призивите ни да се предложи от сега преразглеждането им за 2021 на есенна сесия на ОС.

Считаме за недопустимо игнорирането на проблемите на водещия в Общината отрасъл, демонстриране на незаинтересованост към предложенията на големи работодатели и инвеститори в община Балчик. И то в момент когато повечето морски общини предприемат мерки като отстрочване на туристическия данък, намаляване на тротоарното право с 40 на сто и други.“, заяви представителят на „Албена“ АД Красимира Стоянова.

Орлин Джелепов – „Аквалайф“

„За пореден път местната власт доказа със своите действия, решения и липса на всякаква позиция, че туризма в с. Кранево и КК „Албена“ не е приоритет, тъй като предложените от колегите мерки за подпомагане към сектора /намаляне на курортни такси до нивата на 2019 г. и др./ дори не бяха допуснати за гласуване от Общинския съвет.
Лично мое мнение, че не намаляването на курортната такса ще реши проблемите на туристическия бранш, а правилното влагане на този ресурс в инфраструктурата на населените места, пряко свързани с туристическата дейност. Спортен комплекс „Аквалайф“ за последните десет години е заплатил на Община Балчик курортни такси, такса битови отпадъци, данък сгради и други местни данъци и такси в размер на над 1 000 000 лева, като сумата само за туристическа такса надхвърля 150 000 лв. – част, от които средства би следвало законно да се вложат в реновиране инфраструктурата на Кранево.
Неинвестирането на община Балчик през последните десет години в изброените курортни селища води до видим западък дори на централните пешеходни зони и прекраснните плажни зони! В случая не следва да търсим общинска подкрепа поради скоро обявената пандемия от КОВИД 19, защото по отношение на помощта на Общината към туризма за последните десет години е нито по-малка, нито по-голяма, за да търсим едва сега решение в следствие на сериозния спад на приходите ни през 2020 г.“, заяви управителят на „Аквалайф“ Орлин Джелепов.

Максим Секов – „Терма вилидж“

„Вчера като хотелиери очаквахме разбиране от страна на Временната комисия, в диалог да достигнем до адекватни мерки, които да облекчат и спомогнат туризма в Общината, но получихме неуважение – бяха отвхвърлени нашите предложения. Комплексът ни „Терма вилидж“ е работодател на над 250 души. В момента на работа са 120 човека, ние имаме запълняемост от около 15-20 % в момента, работим на загуба и някак си оживяваме и се стараем да задържим хората, които работят при нас от много години. Направихме инвестиции за на над 50 милиона евро в община Балчик за последните 5 години, имаме изградени с наши средства общински пътища, тротоари, дарили сме средства на църквата. През всички тези година работихме за модерното развитие на Кранево в областта на туризма. Имахме само една молба в тези катастрофални времена за туризма – да бъдат разгледани нашите предложения от всички хотелиери и да се гласува за тези поправки, но не получихме разбиране. С това свое гласуване местната власт в лицето на общински съветници във времената комисия показа своето неуважение и незаинтересованост за бъдещото развитие на туризма в общината“, коментира изпълнителният директор на ваканционно селище „Терма вилидж“ Максим Секов, който също е разочарован от решението на Временната комисия.

Симеон Господинов – председател на Временната комисия

„Желанието е едно, но имаме ли право?!“, каза пред присъстващия бизнес Симеон Господинов, който е председателят на комисията и общински съветник. Като хотелиер той сподели, че също е засегнат, работи се на загуба. „Тази година е малко вероятно и възможно да направим нещо. Разумен ход е намаляването на туристическата такса за догодина“, коментира той. Това предложение направи и колегата му Илиян Станоев. Неговото антикризисно предложение е да се върне за 2021 г. старият размер на туристическия данък от 2019.
Като законосъобразно именно това предложение подложиха на гласуване шестимата членове на комисията, но то не събра мнозинството от гласовете. На този етап не е ясна „дупката в общинския бюджет“, мотивира вота „въздържал се“ единият от членовете Владимир Лафазански.
Председателят на комисията и общински съветник Симеон Господинов сподели очакванията си, че въпросът за размера на туристическия данък ще се обсъжда наесен с бюджета. Комисията ще изготви доклад за работата си, който ще бъде внесен в местния парламент, а дали данъкът ще бъде намален през 2021 година, ще стане ясно до декември т.г., когато е крайният срок за изменения, валидни за следващата година.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията