Slide
Slide

София. Представители на гражданската група „Бетономорие“ внесоха при президента искане за вето върху гласуваните от Народното събрание преди дни поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Измененията предизвикаха недоволството на еколозите, съобщи БНР.

Според тях приетите промени ограничават правото им на свободно къмпингуване, увреждат дюните и допускат презастрояване на крайбрежието.

Въпреки гражданското недоволство, изразено миналата седмица в поредица от протести, преди дни депутатите одобриха оспорваните от еколозите промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Ето защо днес представители на гражданската група „Бетономорие“ внесоха при президента искане за вето върху гласувания законопроект.

Според еколозите, промените са антиконституционни и с тях законодателят ограничава средата за развитие на къмпинг културата и туризма у нас.

„…българският законодател трайно трябва да върви в обратната посока, стимули за този вид култура, на почивка, близо до природата, и стимули и гарантирани мерки срещу презастрояването и обезобразяването, защото то почти нищо не остана…Считаме, че измененията в закона нарушават правото на собственост, доколкото реално забраняват ползването на съществуващите къмпинги и на бъдещи къмпинги, които са категоризирани по Закона за туризма, както и правото на гражданите да се придвижват свободно на територията на България, в района на Черноморското крайбрежие практически е забранено да се придвижваш с кемпер, а това в някои случаи е единствено МПС на някои семейства“, са коментарите на вносителите.

Тази вечер в 18,36 ч. пред НС ще се събира подписка в подкрепа за искането на вето, а в четвъртък демонстрациите продължават, когато еколозите ще излязат на протестен лагер пред президентството.

Сподели публикацията