Виена, снимки Диана Пиперова
Slide
Slide

Тя се казва Диана Пиперова и вече близо 34 години живее със семейството си в Австрия. Преди десет години открива за себе си най-подходящата професия, тази на екскурзовода.
„Съзнавам, че е голям късмет да не усещаш работата си като задължение, а да е любимо занимание. Виена е не просто обект на работата ми, а град, изпълнен на всяка крачка със спомени и емоции. Затова вече ми е трудно да кажа, виенчанка ли съм, хасковлийка ли съм“, споделя Пиперова. С нея разговаря Руслан Йорданов.

– Здравейте, г-жо Пиперова! Виена е една от най-красивите дестинации за посещение в навечерието на Коледа. Каква е днес атмосферата в австрийската столица?
Виена е била и си остава изключително привлекателен град преди Рождество. Виенчани се радват като деца на това време, посещението на поне един базар с приятели е абсолютно задължително. Има страхотен чар да потропваш в студа, най-добре на дебел сняг, и да топлиш ръцете си в чаша горещ пунш или греяно вино, а наоколо да ти ухае на ванилия, канела и карамфил.

Щастлива съм, че вятърът ме довя преди години точно тук. Виена е събрала в себе си много чар, история, застинала красота и непреходни ценности, но същевременно е един жив, пулсиращ град.

Разбира се, понастоящем времената са трудни, като навсякъде. Напоследък едва успяваме да се информираме за актуалните мерки, които правителството или градските власти налагат. Но повечето виенчани са наясно, че ситуацията ги налага и чувството за солидарност надделява.

Ски сезон в Австрия, но при строги правила

– Кога и как избрахте да живеете и да работите като екскурзовод в привлекателен град като Виена, в който по един елегантен начин са поднесени история и съвременно изкуство?
Заживяхме във Виена заради работата на съпруга ми, останахме заради неговата по-добра професионална реализация и образованието на децата ни. Основно бях майка, но помагах и в семейната фирма. Преди повече от десет години обаче се оказах на кръстопът, защото трите ни деца вече бяха самостоятелни личности, които не се нуждаеха от моето време. Случаят ме срещна с една невероятно харизматична виенчанка – гид по душа и сърце, която бяхме ангажирали като подарък за наши гости. Тя ме „спечели“ за професията, за което съм й много благодарна.

– Ако трябва вие да организирате незабравим ден във Виена за Ваши гости, как бихте избрала да го прекарате заедно с тях?
Това е много труден въпрос, почти невъзможен за кратък отговор. Без да звучи претенциозно, Виена е като един диамант с много фасети и да ги откриеш си иска време. Освен това изходните позиции на всеки са различни. Затова къде на шега, къде наистина казвам, че има турове за начинаещи и за напреднали, т.е. зависи дали сте били вече във Виена и колко сте видели от нея. Отделно от това много определящо е и какви са интересите на всеки.

Идеалният случай е, ако може турът да се „скрои“ по мярка. Мисля, че винаги ще се намери подходящ. Дали ще е опознавателна разходка из първи район с най-известните забележителности, обиколка в двореца Шьонбрун и градините му, разглеждане на лятната резиденция Белведере и „Шарената къща“ на Хундертвасер или ще бъде по-специален тур из скритите кътчета на града, по следите на Моцарт или в търсене на Кода да Винчи във Виена (възможностите за тематични разходки са огромни) е предоставено на избора и вкуса на всеки.

Първият напълно автоматизиран ресторант се открива във Виена

Във всеки случай една съществена част от този един ден във Виена ще бъде именно тур с гид. По средата или в края му непременно препоръчвам почивка на виенско кафе и торта в едно от прочутите кафенета на Виена (Централ, Ландман, Хофбург). Там се срещат история, анекдоти, страхотно на вкус кафе и още по-страхотни тортички, щрудели и сладкиши. Изборът е много труден. Ако питате мен, аз си имам любим сладкиш с кестени в този сезон („Maroniblüte“), сервират го в най-изисканите сладкарници на Виена и на съответната цена, но когато човек е решил да открива един град, той има право да се поглези.

От прочутите виенски щрудели предпочитам по-малко известния в България щрудел с извара и ванилов сос.

Разбира се, многократно съм пробвала прочутия ябълков щрудел и също така много пъти съм водила гости на щрудел-шоуто в Шьонбрун, където пред очите ти го правят и после го опитваш (излишно е да казвам, че още от входа ухае божествено).

Що се отнася до най-известната виенска торта – «Захер», съветът ми е да се пробва или в сладкарницата на хотел „Захер“, къдетo се сервира нейния оригинал или в конкуренцията й – сладкарница „Демел“. Разликите са несъществени, вкусът – абсолютно еднакъв, обстановката – типично виенска с много уют и финес, кадифе и кристал.

Втората част на деня след почивката на кафе или евентуално бърз обяд с виенски наденички нека бъде посветена на изложба или музей. Перлата на музеите е Музеят на история на изкуството. Сега там тече много ценна временна изложба – «Образът на жената в творчеството на Тициан» (05.10.2021-16.01.2022), горещо я препоръчвам. Трябва обаче да предупредя, че музеят е с изключително богати колекции и изисква време.

По-обозрими са Императорската съкровищница или Императорските апартаменти (с Музея на Сиси и Сребърния кабинет), които същевременно са много интересни. За любителите на изкуството обръщам специално внимание на «Албертина» – дворец и галерия – с интересни временни изложби и Австрийската галерия в Горното Белведере, в която се пази оригиналът на прочутата картина на Густав Климт „Целувката“. Разбира се, музеите и изложбените зали на Виена са многобройни, добре, че е Гугъл да ни помогне в това море от възможности.

Вечерта оставете за ресторант с истинска, изискана виенска кухня. Няма да сбъркате, ако посетите ресторант „Плахута“, прочут точно с нея или „Фиглмюлер“, известен с най-големия и най-вкусен виенски шницел. Не забравяйте да направите резервация, колкото са по-известни, толкова и повече желаещи има да ги посетят.

Вечерта можете да прекарате и на опера, концерт или мюзикъл, би било чудесен завършек на един идеален ден. За целта се иска малко повече усилие – да се информирате за представленията, да запазите билети.

И тук интернет идва на помощ. Ако питате мен, но от страната на турист, наслаждавайте се бавно, без стрес.

По-добре си отделете повече дни, ако е възможно. А ако не е, решете, че ще дойдете пак и си направете плана за следващия път, за да му се радвате. Защото радостта е в очакването.

– Виена е утвърден град със своя богат културен календар. Какво бихте препоръчали на нашите читатели до края на годината?
В настоящия момент не е много просто с посещението на културни мероприятия, но ако сте решили, че го искате и сте се подготвили, няма пречка. Необходимо е да отговаряте на изискването „2G+“, това е последната информация за момента. (2G идва от думите geimpft и genesen, което ще рече имунизиран или оздравял, а плюсът е за отрицателен PCR-тест в добавка).

МВнР: Австрия въведе локдаун за неваксинираните и непреболедувалите COVID-19 граждани

На този линк можете да се информирате какви възможности предлага Виена за туристи, които се нуждаят от PCR-тест: https://allesgurgelt.at/en/wien/information-about-covid-19-tests-for-tourists-in-vienna/

Щом сте се справили с това изискване, имате широк хоризонт за:

опера
https://www.wiener-staatsoper.at/en/season-tickets/events/
Не знам какво бих си избрала – „Кармен“, „Тоска“, „Евгений Онегин“, „Дон Карлос“, „Дон Жуан“? Ако сте любители на Вагнер, може би „Парсифал“?

оперета
https://www.volksoper.at/schedule/
Може би „Веселата вдовица“ или „Прилепът“ биха били моят избор.

мюзикъл
https://www.musicalvienna.at/en/theatres/theatres
Гледах скоро „Котките“ в Ронахер и мога да го препоръчам. В Раймунд Театър играят „Мис Сайгон“
(Повече предложения на този линк: https://www.wien-ticket.at/en/home)

концерти:
Музикферайн (в Голямата златна зала се провежда Новогодишният концерт на Виенската филхармония) – https://www.musikverein.at/en

От тяхната програма аз бих си избрала на 09.12. от 11.00 часа в Голямата зала концерта на познатия ми и много талантлив млад български пианист Мартин Иванов, а на 22.12. концерта в Голямата зала: „CHRISTMAS WITH CITY OF MUSIC ORCHESTRA VIENNA”
Концертхаус – https://www.konzerthaus.at/language/en-US/StartPages/WienerKonzerthaus2021-11-12-2230
Тук бих си избрала непременно концерта на Соня Йончева на 09.12.
Виенският Моцартов оркестър – https://mozart.co.at/home_en.php

Слушала съм го в Голямата зала на Музикферайн и съм го подарявала на мои близки. Приятно преживяване.
Шьонбрунският дворцов оркестър – https://www.schoenbrunnorchester.com/en/

Има го всяка вечер и може да имате късмет да бъде вместо в Оранжерията в Голямата галерия на двореца.
„The Sound of Vienna“ в Щатпарк, включва произведения на Щраус и Моцарт, има и пакет с вечеря – https://www.soundofvienna.at/

Музиката на Моцарт и валсовете на Щраус са винаги предпоставка за хубава вечер.
(Повече предложения на този линк: https://www.musicofvienna.com/)

Всеки има своите предпочитания, затова не смея да давам много препоръки, а предлагам източници за информация. В днешния дигитализиран свят не мисля, че би имало проблеми да организирате културната си програма от дивана вкъщи.

– Какви са условията за достъп до Австрия и какви мерки трябва да спазват местните жители и туристите от чужбина?
„Всичко тече, всичко се променя“. Казал го е Хераклит, но толкова важи за настоящата ситуация с мерките срещу Ковид. Не знам за другите страни, но за Австрия в момента, в който пиша тези редове, важи с пълна сила. Затова препоръчвам най-вече да се осведомите на страницата на Външно министерство или на Австрийското посолство в София за актуалното положение на нещата.

Не бих искала да споделя нещо, което да се окаже остаряло като изискване и да подведа някого. В Австрия от 15 ноември е въведен локдаун за неваксинирани, засега до 24 ноември, при нужда ще бъде продължен. За посещение на кино, театър, концерт, в нощната гастронoмия и на места, където се събират повече от 25 човека ще важи 2G+ (ваксиниран или оздравял плюс PCR-тест).

Въпреки строгите мерки Виена вече е блеснала в предколедната си илюминация, за разлика от миналата година повечето коледни базари вече са открити, а на останалите – предстои. Животът тече, хората са усмихнати, наоколо ухае на Коледа!

Снимки Диана Пиперова

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията