Slide
Slide

Сандански. Пластмасовите торбички в хотели в Югозападна България да бъдат заменени от 100- процентови биоразградими торбички, които се разграждат в органична среда до 80 дни и се превръщат в тор. Изделията се произвеждат от картофено нишесте в завод в Милано. Идеята бе представена днес и срещна голямо одобрение по време на кръглата маса на тема „Иновации, екстраверсия и Корпоративна социална отговорност в хотелиерството“, която се проведе в хотел „Свети Никола“ в Сандански.

На форума бяха обсъдени зелени практики в хотелиерството, набелязани бяха и стъпки за премахване на пластмасата. С този ход собствениците на хотели в Сандански и региона се присъединяват към глобалната инициатива за туризъм без пластмаса на ООН за поетапно премахване на  пластмасата за еднократна употреба и търсят подходящи алтернативи и иновативни решения във всички сфери на хотелиерството от най-ново поколение.

Най-важните новини от туризма в община Сандански следете тук

Кръглата маса е част от трансграничен проект CapTour  – “Инициатива за капитализиране на перспективите на туризма в региона” с подписан ДБФП № B6.3a.29/06.05.2021 г.,  който се изпълнява в рамките на Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020.

В програмата днес участниците в дискусията обсъдиха не само актуални теми в туризма ни, но и получиха интересна и иновативна информация от водещи компании в страната по отделните теми: „Дигитализация в хотелиерството – дигитален маркетинг (канали за продажба, букинг енджин, ченъл мениджър)“, „Цифрови системи за управление на местата за настаняване“, „Интегрирани биометрични заключващи системи“ и др. В дискуята участваха не само настоящи хотелиери, но и кандидати да навлязат в бранша, отваряйки свои хотели. По проекта е предвидено информацията за добрите практики да бъде обобщена в обучително издание, което да бъде в помощ на туристическия сектор. Ще има семинари и индивидуални консултации.

Кметът на Сандански: Излизаме от пандемията с обединени усилия за постигане на по-високи резултати в туризма

Кметът на Сандански Атанас Стоянов и зам.-кмета Павлина Караджова се включиха в кръглата маса и подкрепиха усилията на представителите на местното Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите за развитието на Югозападна България като съвременна дестинация.

Припомняме Ви, че събитието е една от трите планирани кръгли маси за бранша в област Благоевград, а другите две ще бъдат насочени към ресторантьорите и туроператорите. Целта на проявата е укрепване на бизнес възможностите в сектор „Хотелиерство“ в Трансграничния регион.

Трансграничният проект е на обща стойност 580 хиляди евро и ще бъде реализиран в рамките на две години. Партньори са: Федерацията на хотелиерите в Гърция, гръцкият университет на регион Македония /Комитет за научни изследвания/ – Катедра „Счетоводство и Финанси“, Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански – България, и Съюз на родопските хотелиери и ресторантьори – България. Предстоят семинари, уоркшопове и индивидуални консултации.

Михаел Видман пред Bgtourism.bg: Разнообразието от предложения е ключова сила за българския туризъм

Фокусът в този проект е върху малките и средни предприятия (МСП) в туристическата индустрия, тъй като тяхното място и роля в туристическата и хотелиерската индустрия имат голямо влияние върху социално-икономическото развитие на трансграничния район.

Сподели публикацията