Атанас Стоянов - кмет на Сандански, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Сандански. „Ковид-19 ни накара да се замислим и да се обърнем към чисто човешките и житейски ценности и добродетели, които са ни съхранили като народ до днес. Парите са важни, но преди тях са човешките добродетели. Бизнесът в Сандански – независимо дали е малък, среден или голям, излиза от световната пандемия с обединен дух и с голяма воля заедно да направим града и Югозападна България по-добра за живот и бизнес за нашите жители, както и гостоприемна за многобройните туристи“, заяви пред Bgtourism.bg кметът на Сандански Атанас Стоянов.

Той бе домакин на Кръгла маса за устойчивото развитие на туризма в региона, инициирана от местната власт и Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите. Министърът на туризма Христо Проданов се включи във форума и даде ясен знак, че държавата има желанието да работи за развитието на туризма и всеки район в страната да привлича гости със своите дадености. Той срещна сериозната подкрепа на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в региона.

Министър Проданов участва в Кръгла маса на тема „Туризъм“ в Сандански

„Община Сандански е една от водещите СПА дестинации и в тази връзка съвместно с туристическото сдружение предприехме инициативата да поканим министъра и заедно да споделим идеи за развитието на туристическия сектор в Сандански. Туризмът е неизменна част от БВП. За Сандански не е безразлично какво ще се случва оттук насетене след близо 2-годишната пандемична обстановка, която за жалост удари тежко и сериозно туризма. В тази връзка търсим възможности как държавни и общински институции заедно с местния бизнес, хващайки се ръка за ръка, да излезем от нелеката ситуация. Срещата показа, че гледаме в една посока.

Държавата има в своята дългосрочна визия подкрепа към туризма, а в общинското ръководство също не може да бъдем странични наблюдатели. Ние трябва пряко да подпомагаме туристическия сектор, защото в крайна сметка това е поминикът на голяма част от местното ни население. Надяваме се 2022 г. да бъде по-добра и по-предсказуема, по-печеливша за бизнеса ни, а когато индустрията ни печели, то ще има средства и работна ръка в общините. Срещата с министъра беше съдържателна и заедно с него начертахме следващи стъпки за развитието на туризма ни“, каза кметът на Сандански.

„Нашият стремеж е да правим мълки стъпки в правилната посока. Ние българите се хвалим, че правим стратегии и концепции само и само да оправдаем бездействието си, а не действията си. Нашата философия е всяка година да градим и надграждаме. Като кмет и жител на Сандански се радвам, че Общината не е със затихващи функции, а заедно с хората надграждаме постигнатото през годините. Надявам се пандемичната обстановка след известно време да бъде част от нашата нелека история, а 2022 г. да бъде добра за туризма“, добави Стоянов.

10 причини да посетиш Сандански – най-слънчевата дестинация в България

Той посочи, че през тази година местната община предприема поредица от мерки за съживяване на туристическия сектор. „С това искаме да превлечем интереса на туристите на национално и международно ниво към нашия град и към целия регион. Ние имаме отлични природни дадености – лековит въздух, прекрасна минерална вода, която е и лечебна. Регионът ни се отличава с дълбоки исторически корени, има сериозен интерес към спортния, културния, религиозния и към винения туризъм – в региона има прекрасни винарски изби. Сандански е дестинация, която може да предложи всякакъв вид туризъм и всеки един от нас ще работи за нейното развитие“, каза още Атанас Стоянов.

Сподели публикацията