Slide
Slide

Ароматно вино, доказан СПА продукт и красива природа – очаквано добра комбинация, която е като еликсир за туристите по всяко време на годината

Сандански. Има много български градове, които греят ярко на картата на туризма ни, но един от тях заема специално място – не само, защото има своята великолепна история, градена още от римски времена, но и заради своя огромен потенциал.

Сандански е дестинация, за която има хиляди причини да бъде посетена

по всяко време на годината, но 10 от тях ни убеждават за богатството на този малък и красив регион, сгушен в подножието на величествената Пирин планина.

1. Местоположение 
На 150 км от София и 150 км от Солун, в близост от 2 граници.

Сандански отстои на почти еднакво разстояние от София и Солун и е важен център по международния главен път Е 79. През града минава и железопътна линия по трасето София – Кулата – Солун. Разстоянието от града до Егейско море и неговите курорти е 126 километра. На 12 километра от Сандански се намира местността Рупите с храма „Света Петка“, построен благодарение на петричката врачка Баба Ванга.

Близо до Сандански са разположени Мелник (най-малкият град в България) и Роженският манастир, както и живописното село Лешница, в което можете да намерите красота и спокойствие извън големия град.

Роженски манастир

Сандански е разположен амфитеатрално върху крайните югозападни склонове на Пирин планина по долното течение на река Санданска Бистрица.

Географското му разположение по средата между Кресненското и Рупелското дефиле е предпоставка за изключително благоприятните му климатични особености.

2. Климат
Най-много топли и слънчеви дни

Едва ли има човек, който да не е гледал прогнозата за времето по националните телевизии. Долу вляво на картата на България е разположен град Сандански, на който зрителите често благородно са завиждали заради топлите дни и високи температури. Това се дължи на факта, че градът се намира на 240–300 метра надморска височина и е най-топлият български град, като продължителността на слънчевото греене надминава 2 450 часа, създавайки условия за целогодишни слънчево-въздушни процедури.

Планинският бриз, спускащ се от Пирин по поречието на река Бистрица, охлажда въздуха през летните месеци. Лятото е сухо и топло, със средни температури около 25 градуса, а зимата – мека.

3. Въздух
Сандански е естествената лечебница за белодробни заболявания в Европа

Целенасочени дългогодишни проучвания научно и на практика потвърждават лечебните свойства на Сандански и го утвърждават като климато-балнеолечебен център с национално и международно значение. Сандански е идеално място за модерна климатотерапия, изградена върху научна основа, балнеоложко лечение, рехабилитация, профилактика и възстановяване, както и за активна почивка.


Въздухът в Сандански е изключително чист, с най-ниска влажност в цяла България и е подходящ за лечението на астматични, алергични и други заболявания.

Градът е световноизвестен като естествена лечебница и балнеокурорт.


4. Минерална вода
Термални източници – без мирис и вкус, с много благоприятни свойства за човешкия организъм

Сандански е популярен балнео и СПА център – в района има над 80 извора с температура.

Минералната вода е с ниска минерализация и богат химически състав и успешно се използва при лечението и профилактиката на редица заболявания на дихателните пътища, артро-ревматизъм, опорно-двигателната система, периферната нервна система и др.

Нощ на доброто в Сандански: Туристическият бизнес събра 21 670 лева за дихателни апарати на благотворителен бал

Минералните извори на Сандански – хипертермални източници.

Температурата на водата в тях: 42 ° С – 81 ° С Химичният състав се отнасят до хидро и натриев сулфат, с неутрална до слабо алкална реакция. Те съдържат и метасилициева киселина, богата на флуор ((4-6 мг / л), бор, литий, стронций, германий и други метали и елементи, чрез които водата и получава лечебни свойства.

Водоизточниците на минерални води Сандански нямат никаква миризма, приятни на вкус и прозрачни. Те са страхотни за лечение на опорно-двигателната, централната и периферна нервна система, кожата и гинекологични заболявания и алергии, както и за лечение на затлъстяване. Пиенето на вода  – има положителен ефект върху лечението на стомашно-чревния тракт, бъбреците, черния дроб и жлъчните пътища.

Но основният фокус на курорта, неговата специалност е за лечение на бронхиална астма и други заболявания на дихателната система и оториноларингология неспецифичен характер (хроничен бронхит, пневмония, фарингит, ринит) при деца, така и възрастни. Проучвания, проведени от експерти предполагат, че на лечебните свойства на минералните извори на Сандански толкова силни, че в рамките на една седмица след началото на лечението, при 75% от пациентите с бронхиална мускулни спазми изчезват, и половината от пациентите с астма ефекти изчезват напълно. Това се дължи на уникалния климат и Сандански, в близост до Средиземно море до голяма степен.

5. Културно-историческо наследство
Древна история от тракийско време, Спартак е роден тук от племето Меди, Римски град, Епископска базилика, Гладиаторски игри край село Склаве, Мелник, Роженски манастир, Рупите и баба Ванга, Древен град Хераклеа Синтика

Лековитата минерална вода е причина районът да е населен още от дълбока древност. Селището е възникнало през II хил. пр.Хр. Според легендите оттук произлиза тракиецът Спартак, оглавил най-голямото робско въстание срещу Римската империя. През VI век градът е един от първите християнски епископски центрове по тези земи. В края на VI век градът е разрушен от варварски племена. До 1947 г. името на града е Свети Врач, а след това е преименуван на българския революционер Яне Сандански (1872 – 1915 г.).

Паметникът на Спартак в Сандански

В близост до Сандански се намира друга популярна дестинация – градчето Мелник. В района са още Банско, Разлог, Петрич. До Петрич се намира местността Рупите, в която е прекарала последните си години българската пророчица Ванга. Много туристи от страната и чужбина идват тук на преклонение пред феномена на Ванга, която е помогнала на хиляди хора и е изрекла много сбъднали се предсказания.
Част от територията на община Сандански попада в обхвата на Националния парк „Пирин”.

6. Традиционен винарски регион
Има уникални местни сортове грозде, модерни винарски изби с международно признание и награди (Вила Мелник, Златен Рожен, Рупел, Орбелус, Синтика и др.)

Курортният град Сандански се е превърнал в една от най-предпочитаните винени дестинации в България, след като голяма част от туристите посещават града заради винарските изби. 

Освен в Сандански избите в Мелник и Рожен също предлагат безплатна дегустация на бяло и червено вино, които се произвеждат в района от хилядолетия.

Да, когато чуем за Мелник, в съзнанието ни несъмнено изниква думата „Вино“!

Да, най-малкият град в България е известен именно с виното – еликсирът на боговете и неговите благоприятни свойства. Тук се произвеждат едни от най-хубавите български вина. За огромно щастие

туристите, които са избрали дестинацията, имат възможност да посетят десетки утвърдени вече винени изби,

които имат международно признание и престижни награди от големи форуми. Гостите могат да се потопят в красотата на процеса на виноправене, както и да дегустират от винената селекция на всяка от винарните – Мелник, Златен Рожен, Рупел, Орбелус, Синтика и др.

7. Красив градски парк
Вторият по големина в България с уникални растителни видове.

В края на главната и пешеходна улица „Македония“ започва паркът на града. Това е единственият парк в България с пясъчни алеи и заедно с варненската „Морска градина“ е най-големият градски парк в България. Има множество нови пейки, като са оформени кътове за деца с люлки, пързалки и катерушки.

В парка е разположен летният театър, където всяка година се провежда Фестивалът за авторска македонска песен „Пирин фолк“, както и Балканският младежки фестивал „Младостта на Балканите“. Там се намират и градският стадион „Спартак“, както и двата плажа с басейни в града. Местните жители и гостите на Сандански имат възможност да се насладят на прекрасните разходки сред красивата и запазена природа в парка, както и на великолепните песни на разнообразните птички.

8. Модерни хотелски комплекси
С пълен набор на балнео и уелнес услуги.

От векове Сандански е привлекателно място за гости от цялата страна и от всички краища на света заради своите лековити минерални извори, прекрасен климат и съхранени традиции.

Днес възможностите на дестинацията за настаняване и забавления в Сандански са изключително добре развити и отговарят на най-високите стандарти на световния туризъм. Добрият имидж е изграден с ежедневен и целенасочен труд на местните опитни хотелиери и ресторантьори.

В града има множество висококатегорийни СПА хотели с пълен набор на балнео и уелнес услуги, функционират по-малки семейни хотели, предлагат се също и стаи под наем.

9. Уникалната кухня
Огромен избор на органични продукти от местни производители

Стара поговорка гласи, че най-добрият начин човек да се запознае с най-интересните части на различните култури е като вкуси от тяхната кухня. Тази дестинация е успяла да съхрани своите традиционни специалитети, които карат и най-изисканите гости да оближат своите пръсти.

В същото време малки и големи ресторанти в китното градче и региона изненадват своите посетители с най-нови и креативни предложения от модерната кухня.

Пътят на продуктите на местните производители е кратък – от градината на доказани ферми до кухнята на хотели от най-висока категория.

Популярното ястие за района са сарми в лозов лист, като сладкото от зелени и зрели смокини също е допринесло за популяризиране на гр. Сандански и района около него.

10. Гостоприемство
Позитивни, усмихнати и гостоприемни хора.

Това може би е и най-важната причина – хората! На това място срещаме позитивни, усмихнати, можещи и гостоприемни хора, които с огромно желание градят имиджа на дестинацията. Именно това е една от причините много от туристите да се завръщат, да създават приятелства, а местните компании да създават силни и значими за региона национални и международни партньорства.

Снимки Георги Спиров, община Сандански, Руслан Йорданов – Bgtourism.bg, Zornitza Family Estate Relais & Chateaux, хотели – СПА хотел Свети Никола, Медите Спа Резорт и Вили, Интерхотел Сандански

Сподели публикацията