Slide
Slide

Бургас. Симеон Цветков е избран за председател на новосформираната Асоциацията за развитие на дейностите по управление на морските плажове. Ето какво сподели той пред Руслан Йорданов в първото си интервю, след като встъпи в новата си длъжност.

Симеон Цветков

– Здравейте, г-н Цветков, започнаха ли концесионерите на плажове да ги подготвят за предстоящия туристически сезон?
– Здравейте, г-н Йорданов! За мен е удоволствие да дам първото си интервю в качеството си на председател на Асоциацията за развитие на дейностите по управление на морските плажове точно пред Вашата високоуважавана в туризма медия. Вие сте един от най-ангажираните журналисти в туризма и за Вас не е тайна, че времената са едни от най-трудните за целия бранш. При всичките световни и национални проблеми за сектора, то ние имаме необходимостта от пълна институционална подкрепа, за да може българския туризъм да се възстанови. Министърът на туризма е натоварен с тежката задача да компенсира и липсата на редовен кабинет от близо 1 година. Натрупаните проблеми в сектора биха могли да се отстранят, но със сигурност ще му е нужно съдействието на всички институции.

Важно е всички, които работим в туризма, да бъдем готови за посрещането на туристите през летния сезон.
И сега конкретно към отговора на въпроса. Към момента повечето концесионери на морски плажове вече организират подготовката за предстоящия летен туристически сезон.

100% био: Торбички от картофено нишесте навлизат в хотелите в Сандански

– Какви конкретни стъпки трябва да извършат концесионерите в следващите седмици, за да обезпечат плажовете си и нормалното протичане на сезона?
– Основните стъпки, които се предприемат в момента са свързани с подписването на договорите с подизпълнители, които ще се ангажират със сметоизвозване, обезпаразитяване и други дейности по плажовете. Следва физическата подготовка на плажовете с техника за основно почистване, обезпаразитяване и възстановяване на пясъчните ивици. В момента с МТ се съгласуват схемите за водно спасяване, за преместваемите обекти и тече подбор на спасители и др.

Велинградският хотел Макси посреща Великден с красива украса и богата празнична програма

– Вашият плаж „Бургас-Север“, на който Вие сте представител на концесионера, е един от най-големите по Черноморието. Какви са предизвикателствата пред Вас в условията на световна пандемия и какви мерки вземате, за да ограничите разпространението на Ковид-19?
– Надявам се ситуацията с Ковид-19 да не се усложни и почиващите да се насладят на едно хубаво лято. Ние ще продължим да спазваме всички наложени противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавируса относно спазване на дистанция, дезинфекция и др., които здравните власти наложат. За нас безопасността и сигурността са водещи и ще ги отстояваме, за да може гостите ни от България и чужбина да се чувстват спокойни.

Морски плаж „Бургас-Север“

– Плажът Ви се отличава с богат събитиен календар. Какви прояви ще се проведат при Вас през 2022 г.?
– През лятото на 2021 г. бяхме домакини на редица международни и национални спортни турнири по плажни спортове. Въвеждаме и продължаваме да въвеждаме нови атракции за малките и за порасналите посетители на плажа. В момента се доуточняват датите на спортните мероприятия, които ще се проведат на плажа. Подготвяме и два музикални фестивала, които ще се проведат в средата на сезона и в началото на септември.

Великден в Албена

– Темата с изградените диги по плажовете е на вниманието на всички след всеки летен сезон. Законни ли са, трябва ли да ги има и защо, тъй като сред обществото няма достатъчно информация за тяхната необходимост и хората остават с впечатлението, че се извършва нещо незаконно?
– Широкоразпространено и грешно е възприятието, че пясъкът се депонира, за да се предпазват заведенията от вълните. Ето и един пример. На плажа в Бургас през изминалия сезон пясък не беше депониран в изпълнение на забранителна заповед на бившия областен управител на Бургас. Какъв е резултатът? Обектите все още са на плажа, непокътнати са, но огромно количество от пясъка го няма. Това се дължи на ерозията, която е широкоразпространено явление не само по черноморските плажове. Една от най-ефикасните и напълно законни мерки за борба с нея е депонирането на пясък във вътреноста на плажа – по този начин дори и вълните да стигнат до него, то тяхната сила вече е намалена. Пясъкът така се запазва.

Хотел „Петте елемента“ в Сапарева баня: СПА преживяване от бъдещето

Срещнахме голяма подкрепа от институциите, в т. ч. и от Министерството на туризма, които искат да се поставят приоритетно на национално ниво въпросите с поддържането и опазването на пясъчните ивици чрез депониране на пясък, както и изграждането и възстановяване на брегозащитните съоръжения.

– Един от сериозните проблеми в туристическия бранш е липсата на кадри, а спасителите са важно парче от пъзела на летния туристически сезон. Какво е положението с кадрите и тяхното обезпечаване?
– Проблемите с липсата на кадри за всякакви позиции са широкоразпространени във всички аспекти на туристическия бизнес. Не само кадрите със спасителите са сериозен проблем по Черноморието, но и осигуряването на медицински персонал. През последните години все по-често се използват кадри от чужбина. Виждаме възможност за решение на проблема чрез облекчаване на процедурата по наемане на чуждестранни граждани.

– Според Вас необходимо ли е да има промени в Наредбата за водно спасяване и какви трябва да са те? Какво е необходимо да се промени, за да може визията и услугите на българските плажове да станат по-привликателни?
– Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяване на водните площи беше променена сравнително скоро и части от нея са адекватни, но изискването за реанимационните пунктове например е нещо, с което трудно биха се справили всички стопани на морски плажове. Има болници в големи градове в страната, за които не могат да се осигурят нужните лекари-реаниматори или анастезиози, а се изисква от стопаните на морски плажове да осигурят такъв пункт. Броят на морските спасители също е доста ограничен. Ще търсим съдействие от министъра на туризма за решаване на тези проблеми.

Михаел Видман пред Bgtourism.bg: Разнообразието от предложения е ключова сила за българския туризъм

За да се предоставят покачествени услуги и да се инвестират повече средства с цел подобряване на визията на морските плажове е нужно да има стабилна и устойчива среда за развиване на бизнесОтдаването на плажовете на концесия е добра практика за насърчаване на инвестициите в туризма. По този начин частната инициатива поема разходите по поддръжката и обезопасяването на плажовете, а държавата и общините получават приходи от тях. Високите концесионни такси обаче са проблем, който ограничава значително възможностите на концесионерите да инвестират.

Звездни вечери в „Терма вилидж“ в Кранево

Важно е да се разбере, че концесионерите на морски плажове са най-заинтересовани от опазването и чистотата на пясъчната ивица и са най-големите инвеститори в тяхната поддръжка. За съжаление има и такива, които петнят доброто име на този бизнес, но не е редно целия бранш да страда заради тях. Доброто име на българските плажове е в интерес не само на концесионерите, но и на всички работещи в туризма – ресторантьори, хотелиери, туроператори, превозвачи, та дори и в интерес на множеството малки магазини по Черноморието, които продават сувенири и различни стоки.

Сподели публикацията