Георги Щерев, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

София. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се обявява категорично срещу препоръката на здравния министър проф. Костадин Ангелов да се избягват пътуванията до областите Благоевград и Търговище, обяви председателят на организацията Георги Щерев. Вместо да се блокира туризма в цели региони, в които се намират и любими места за ваканция и отдих на българските туристи, да се ограничават единствено огнищата на COVID-19 – съответните предприятия и общности. Последното е и най – работещата е смислена мярка и според главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, като мнението бе изказано на голям туристически форум в София само преди дни. Също по думите на доц. Кунчев хотелите и заведенията и въбоще туристическият сектор са най-сигурните и безопасни индустрии и няма нито един доказан случай на заразен в хотел турист.

Именно заради това според нас е недопустимо в момент, в който всеки 1 лев приход е жизнено необходим за оцеляване на туристическия бизнес, да се препоръчва отказ от пътуване до две области. През лятото подобна информация за висока заболеваемост в областите Добрич и Варна, макар и да бе концентрирана основно в определени старчески домове, до което туристите нямаха никакъв достъп, доведе до отказ на чужди туроператори да водят гости у нас. И макар двата региона бързо да бяха извадени от така наречените черни списъци, чартърните полети от Германия към България и Северното Черноморие бяха прекатени много по-рано от предварително планираното и туристическия бранш понесе сериозни финансови загуби.

От БХРА се надяваме, че българските институции осъзнават важността на информацията, която представят пред широката общественост и апелираме да се ограничават зоните с разпространение на COVID-19, така че да се гарантира здравето на хората, но без публичното говорене да води до допълнителни загуби за и без друго изправения до стената туристически сектор.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, авторитетен и независим източник на информация!

2 години bgtourism.bg – над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията