София. Сложната ситуация покрай световната пандемия постави множество хора пред труден избор – дали да отидат на екскурзия в България, дали да изберат чужбина, да осъществят ли дълго чаканата почивка на морето, или да се усамотят в планината. Част от хората дори предпочетоха да отменят резервациите си за лятна ваканция и да релаксират у дома.

Голяма част от хотелите по родното Черноморие уверяват, че проблем със сигурността няма, а празните плажове от средата на юни вече се радват на множество посетители. Както се оказа през последните седмици, Гърция продължава да бъде една от най-желаните дестинации, поради доброто обслужване и близостта си до нашата родина. Ще претърпи ли загуби тази година туризмът у нас?

„Аз съм в постоянен контакт с туроператори и туристи от всички краища на Европа. За съжаление трябва да кажем, че има отменени резервации, но те са в по-голямата си част от Западна Европа. Хората искат да дойдат на почивка, но полетните програми са силно намалени и туроператорите анулират без съгласие на клиентите – това се жалват български хотелиери. В Русия също губят надежда, че може да имат летен сезон в България. Шансът е това да стане през август, но не е сигурно. Великобритания постави България в списък, в който техните граждани при завръщането си трябва да излязат в карантина, в резултат на това се анулираха полети. В момента основно хотелиерите разчитат на български и румънски туристи. Добрата новина е, че националният въздушен превозвач на Полша започна голяма и безпрецедентна офанзива към българското море,“ сподели пред радио София Руслан Йорданов, собственик на Национална информационна агенция „БГ туризъм“.

Водещ туроператор обяви ТОП 3 на най-продаваните си хотели в България, най-търсени сред българи и чужденци са хотели в Слънчев бряг

Ако все пак имате резерви към почивките в морските курорти, планините в България предлагат пространство, чист въздух и зеленина, които не само помагат на имунната система, но и вдъхновяват.

„Има и много алтернативи за видове туризъм и тук ще отделя специално място на културния, защото според мен той е духът на страната ни. Като страна с хилядолетна история и наследство, оставено от древни цивилизации, България има какво да предложи на своите гости, които имат интереси в областта на историята, културата, етнографията, религията, архитектурата и изкуството. Има уникални археологически открития – древни селищни могили от епохата на неолита, тракийски светилища и гробници, останки от римски градове, византийски и средновековни крепости, архитектурни резервати, етнографски комплекси, църкви и манастири, текета и много други. Регистрирани са около 40 000 исторически паметници (7 от които в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство), 36 културни резервата, 160 манастира, около 330 музея и галерии.“, коментира още Йорданов

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Експерти смятат, че загуби за туризма и бизнеса са неизбежни, но кризата може да се преодолее с много работа и стратегически решения за бъдещето от страна на българските хотелиери и ресторантьори.

Летовници от България, Сърбия и Румъния пълнят Бест Уестърн ПЛЮС Премиум Ин и Казино в Слънчев бряг

„Много трудно е за хотелите и заведенията днес, които са отворили да работят – инвестирали са средства за сезона, а се оказва, че един ден дискотеките и нощните заведения се затварят, на другия ден се отварят, ограничават се сватбените тържества. Тази неяснота затруднява туристическия бранш и провеждането на събития – конферентни, спортни, културни. Аз лично виждам един огромен хаос в заповедите на здравното министерство. Моят призив към туристите е това лято да си подарят здраве, а не просто почивка. Да използват ваканцията като превенция – препоръката ми е това да направят в България, да се възстановят чисто физически и психически, да се вдъхновят за нови възможности“, каза още Руслан Йорданов.

Още по темата чуйте в звуковия файл ТУК.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA