Лимасол/Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Никозия. Кипър се разделя с Covid сертификата една година след въвеждането му, съобщи БНР. „Голямото премахване“ на коронавирусните ограничителни мерки влиза в сила днес – 15 май.

От неделя всички места и зони в Кипър са свободни от коронавирусния безопасен пропуск (т. нар. Safe Pass), удостоверяващ ваксинация, преболедуване или тест.

Това е най-голямото облекчение, което влиза в сила. След две решения на правителството през април и май изискването за задължително представяне на сертификата отпада навсякъде. Той бе въведен от 10 май 2021 г.

Последните места, в които той се премахва от неделя, са нощни клубове, барове, музикални и танцови центрове, сватби и кръщенета.

Прекратява се и прилагането му в училищата.

Отпада и задължението за използване на защитна маска в училище от децата под 12-годишна възраст.

Ограничение за тест остава само за посещения в болници, медицински центрове и социални домове. Хората, които не притежават валиден сертификат за ваксинация или заболяване, трябва да преминат 48-часов бърз или 72-часов PCR тест.

Увеличават се и възможностите за работа на ресторанти, заведения за хранене, центрове за развлечения, места за религиозно поклонение, конференции, търговски панаири, стадиони и казина. Помещения във всички тези групи до 500 кв. метра вече ще могат да използват 100% от капацитета си, а по-големите по площ – 85% от него.

Облекченията станаха възможни заради продължаващото подобряване на епидемичната ситуация, като колективната и личната отговорност допринесоха значително за справянето с пандемията, заяви здравният министър Михалис Хаджипанделас.

Сподели публикацията