Slide
Slide
Slide
Slide

Амстердам. Амстердам е едно от най-предпочитаните места в Европа за екскурзия и развлечение. Почивка в хотел или наемане на апартамент чрез Airbnb в холандската столица вече ще излиза скъпо на посетителите.

Амстердам цели да се превърне в града с най-висока туристическа такса в Европа.

 

Туристическият данък в Амстердам става 7% от януари догодина. Градът добавя още 3 евро на човек на нощ за посетителите, отсядащи в хотели, съобщава WebCafe, позовавайки се на CNN. Към цената на наемане на апартамент през Airbnb ще бъде начислен данък от 10%.

Новата добавка към цените няма да засегне само нощувките. Амстердам ще наложи такса от 8 евро за посетители, които пристигат в града с лодка и 0.66 евро за тези, които правят екскурзионни обиколки с автобус или корабче. Към нощувките в къмпинг ще бъде добавена такса от 1 евро.

Към цената за нощувка в еднозвезден хотел ще има по-висок туристически данък, в сравнение с най-добрите петзвездни хотели в други големи европейски столици.

За сравнение в Берлин туристическата такса е 5%. В Гърция към най-скъпите 5-звездни хотели се начислява такса от 4 евро на вечер, а към наетите апартаменти – 0.50 евро.

През януари 2020, когато е най-ниският сезон в Амстердам, нощувка е еднозвездния Hotel International в Амстердам ще наложи по-висока такса, отколкото в един от 11-те дворцови хотели на Париж, които са над 5-звездни.

Двойна нощувка в хотел International е на цена от 62 евро за стаята, като към цената са начислени 4,5 евро туристическа такса, плюс още 6 евро за двамата посетители. За сравнение в петзвездния парижки хотел Mandarin Oriental Paris цената за стая възлиза на 1435 евро, с 10 евро данък за двама.

Освободени от новата туристическа такса в Амстердам са само децата до 16 години.

Причината за увеличението на данъка в Амстердам са милионите посетители, с които градът се бори от години. Напливът на посетителите расте рекордно всяка година и властите са неспособни да се справят.

Градът страда от твърде много посетители, които променят облика на столицата и я превръщат в атракция. Местните непрекъснато се оплакват на холандските власти, че посетителите нарушават спокойствието им и създават напрежение.

Миналата година Амстердам, с население малко над 800 хиляди жители, е бил посетен от над 19 милиона туристи

Увеличението на данъка е допълнение към мерките, които се прилагат от холандските управници от известно време. В момента в центъра на града е забранено отварянето на нови хотели и сувенирни магазини. Освен това Амстердам налага и солени глоби за туристите, нарушаващи правилата. Например консумацията на алкохол на публични места се глобява с 95 евро, а изхвърлянето на боклуци на улицата – 140 евро.

Холандската столица дори премахна популярния знак в града “IAmsterdam”, поради прекаленото струпване на туристи на едно място. Причината е, че логото на града се възприема като продукт на реклама и маркетинг, а не символ на града.

Джъстин Франсис, изпълнителен директор на Responsible Travel, оцени вдигането на туристическата такса като положителна стъпка. “Туристическите такси трябва да бъдат определени на ниво, което ще окаже влияние”, обяснява той.

“Годшните увеличения не са новина, но безмилостното им покачване е причина за безпокойство. Увеличаването на фиксираните данъци е регресивно, като непропорционално се отразява на настаняването на по-ниски цени и на посетителите, които остават там”, Тим Феърхърст, директор на политиката за ETOA (Европейската туристическа асоциация).

Венеция също обяви планове за на нови такси. Планира се въвеждане на входна такса от 10 евро за дните, в най-пиковите сезони. Таксата ще засегне пътуващите през деня и на отседналите някъде през нощта, като се добави към специалната такса от 5 евро на човек на вечер.

За сравнение Барселона и Дубровник, които също се борят с милионите туристи, запазват туристическите си такси от съответно 2.5 eвро и 1.35 евро, като не са обявили планиране за повишаването им. Обмисля се туристическата такса в испанския мегаполис да скочи до 4 евро, но все още не е взето решение, дали предложението да бъде одобрено.

Сподели публикацията