Slide
Slide

Бургас. На Кръглата маса бяха обсъдени възможностите туризмът да бъде включен в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България като инструмент за подобряване на здравния статус на населението ни, както и за подпомагане на възстановяването на сектора от кризата, вследствие на Covid-19. Форумът се проведе в Бургас и е организиран от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. В Кръглата маса се включиха кметовете на Бургас, Велинград, Чепеларе и Кюстендил, представители на туристическата индустрия и експерти.

Министър Балтова запозна участниците във форума с етапите на изготвяне на плана, който е на стойност 6,3 млрд. евро и увери, че средствата няма да бъдат изгубени, въпреки че България пропусна възможността да кандидатства в срок.

България започва работа по плана през лятото на 2020 година, без да включи сектор туризъм в рамката на плана за възстановяване и устойчивост.

Когато планът е представен в първия си вариант през ноември 2020г, министерство на туризма сформира работна група за подготовка на предложения за прилагане на финансовия инструмент „Next Generation EU”, която така и не заработва. На 08.02.2021 е сформирана друга работна група за изготвяне на „Визия за дигитална трансформация в туризма“, която изработва предложение.

Министър Балтова съобщи, че амбицията на кабинета е Планът да бъде внесен до края юли и в началото на октомври да има първи постъпления към бизнеса. Тя призова сектора към активна работа, базирана на знания, в това число с институциите и общините.

Служебният министър информира участниците в кръглата маса, че понастоящем е предложено включването на туристическите предприятия като бенефициенти във фонда за енергийна ефективност. Министерството на туризма е подготвило и внесло чрез МРРБ в края на месец май писмо и апликационна форма с искането този компонент да бъде допълнен и разширен с конкретни параметри за реализиране на мерките за енергийна ефективност на местата за настаняване и конкретен бюджет от 240 млн. лв.

Към момента туризмът е предвидено да получи подкрепа хоризонтално и в рамките на Стълб 1 “Иновативна България”; Компонент „Интелигентна индустрия”;  Инвестиция 2: Програма за икономическа трансформация.

Програмата предвижда предоставяне на целева подкрепа на българските малки и средни предприятия в основните проблемни области, които забавят трансформацията към цифрова, зелена и ресурсно ефективна икономика.

Механизмът за възстановяване и устойчивост е основен елемент на NextGenerationEU с бюджет от 672,5 млрд. евро за заеми и безвъзмездни средства в подкрепа на реформите и инвестициите на държавите от ЕС. Целта е да се смекчат икономическите и социалните последици от пандемията от коронавирус и да се повишат устойчивостта, издръжливостта и подготвеността на европейските икономики и общества за предизвикателствата и възможностите на екологичния и цифровия преход. Държавите от ЕС работят по своите планове за възстановяване и устойчивост, за да получат достъп до средствата в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията