Slide
Slide

14 април е и кой би бил най-подходящ за специален гост в кулинарната рубрика на информационна агенция BGtourism.BG, ако това не e шеф Йордан Петров. Точно на тази дата преди 31 години той се е родил в морската ни столица Варна и през краткия си житейски път вече е натрупал голям професионален опит. Завършил е образованието в HRC culinary academy през периода 2010-2013 година. През този период той е стажувал в шест ресторанта с по 1 и 3 звезди Мишлен. В Лондон е специализирал при шеф Eмил Минев – патриархът на модерната българска кулинария. Кариерата му стартира през 2008 година като суши майстор на Рапонги във Варна. Продължава своя богат професионален път в няколко ресторанта и хотела по българското Черноморие, а след това започва своя огромен скок на реализация в чужбина, където е бил в авторитетни ресторанти в Холандия, Съединените щати, Великобритания, Сейшелите, Индонезия и др. Днес е част от екипа на The Langham Shenzhen в далечен Китай.

Шеф Йордан Петров подкрепи проекта „Черноморска кухня“.

„Според мен това начинание е много преспективно и реших да го подкрепя макар и от разстояние. Всички страни, които развиват туризъм по крайбрежията на Черно море могат да допринесат и да се възползват същевременно от успеха на проекта. Допада ми идеята, че проектът сближава страни съседки, не е състезание, а е за общото благо на туризма в региона“, споделя шеф Петров.

В Кулинарната рубрика на BGtourism.BG шеф Йордан Петров се включва с две рецепти – едната е пилешки гърди и бутче конфит, а в навечерието на Великден ще поднесем на нашите читатели Агнешко филе.

Пилешки гърди и бутче конфит,
пюре от тиквички и босилек, барбекю царевица и кедрови ядки

за Пюре от тиквички:
300 гр. Тиквички
½ глава лук
2 ск. чесън
Сол
20 гр босилек
вода
за пилешкото бутче:
морска сол
мащерка
патешка мазнина
чесън
дафинов лист

Метод на приготвяне:

Малкото пиле се транжира . Отделят се гърдите и краката. Крайниците се поставят в тава и се поръсват с черноморска сол и листа мащерка. Така пилешките бутчета престояват в хладилник 4-5 часа. След това се измиват и се подсушават добре.
В дълбок тиган се нагорещява патешка мазнина и краката се запържват до златист цвят. Обръщат се и се добавя смачкани скилидки чесън, мащерка , дафинов лист и патешка мазнина достатъчно да покрият краката изцяло. Температурата на мазнината се повишава до 85 градуса и така се готви за 2 часа. След като изтече времето оставете да се охлади в мазнината и след това се премахва кокала на плешката. Краката се поставят в тава покрита с фолио и се затискат с още една тава отгоре .
Гърдите се запържват до златист цвят и се довършват във фурна на слаба температура до готовност.

За тиквичките – ситно нарязан лук и чесън се задушават в зехтин, добавят се тиквичките ситно нарязани без семки. Заливат се с вряла вода и се готви за няколко минути на силен огън . 1 минута преди да са готови тиквичките се прибавя босилека . След като всичко е сготвено се прецежда от водата и се блендира , минава се през цедка и се поставя с купа върху лед за да се запази цвета ярко зелен.
Малката царевица се бланшира и се довършва на барбекю. Кедровите ядки са печени. Малките тиквички са бланширани и запържени на тиган или плоча. Босилек и цвят от тиквички се дехидратират за декорация.

Сподели публикацията