Slide
Slide

Когато става дума за „Луди богати азиатци“, каквото е заглавието на популярно риалити шоу, оказва се, че повечето от тях живеят в лудия богат Хонконг. Според нов доклад на изследователската компания Wealth-X, в Хонконг има най-много хора със състояние от поне 30 млн. долара, сравнено с който и да е друг град.

Проучването показва, че полуавтономният китайски град, който до 1997 година е британска колония, има ръст от 31% на мултимилионери в сравнение с миналата година. Около 10 0000 души имат състояние, определено като „ултрависок нетен доход“. По този показател в Ню Йорк живеят 9000 души.

Оказва се, че един на всеки 7 души в Хонконг е милионер, т.е. в града живеят повече от 1 млн. милионери.

Защо Хонконг е дом на толкова безумно богати хора?

Огромният град отдавна е привлекателно място за хората с пари. Това е така, предимно защото той все още се счита за врата към Китай. Той е най-популярният град в страната за международен бизнес, най-изтъкнатият финансов център на Азия и все още се счита за най-доброто място за създаване на контакти, търговия и за достъп до огромния пазар във вътрешността на Китай.

Хонконг е сред най-добрите места за стартъп и собствениците на нови компании. Много лесно и евтино е да започнеш бизнес в града. Като чужденец можеш да притежаваш 100% от бизеса си без изисквания да живееш там или да си от конкретна националност. Като се добави и това, че през последните две десетилетия Хонконг е запазил позицията си на най-свободната икономика и се счита за едно от най-малко корумпираните места по света, не е трудно да се види защо привлича богатите и представителите на световния бизнес елит.

Остров Хонконг може да се определи като ултра модерен управленски, бизнес и туристически център, а полуостров Коулуун е урбанизиран и пренаселен от жилищни, офис, търговски и всякакви други постройки и площи на огромна височина. Остров Лантау се отличава с пристроения към него изкуствен остров за новото уютно и фамозно, удобно устроено летище Чек Лап Кок, и още цял куп по-малки острови.

Там се намира и най-голямата въжена линия в Азия – „Ngong Ping”. Лифтът отвежда до една от най-големите статуи на Буда в света, която се намира на остров Лантау, който влиза в състава на Хонг Конг. Статуята на Буда се намира на хълм, към който води каменна стълба с 268 стъпала. В Ngong Ping ще можете да хапнете, да си купите сувенири, дори да си направите масаж на краката. Освен самата статуя, туристите ще могат да видят представлението на маймуните, да посетят типична чайна и да се запознаят с живота на Буда. Специализирана мултимедия представя основите и историята на будизма.

В тези страни е по-добре жените да не излизат сами

Сред туристическите забележителности в Хонг Конг са Връх – The Peak, от който се открива невероятна гледка към целия модерен мегаполис с неговите небостъргачи. На Ocean Park пък можете да разгледате малка зоологическа и ботаническа градина с безплатен вход, емблематичния за Хонг Конг хипордум за конни надбягвания, базара за западни стоки, както и фериботната връзка за Макао.

Блиц

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията