Slide
Slide

Тирана. Албания регистрира исторически най-добрата си година в туризма заради увеличен поток от чуждестранни туристи, предаде БТА, подовавайки се на АТА.

Банката на Албания /централната банка – бел. ред./ публикува доклад за платежния баланс, от който става ясно, че разходите на чужденците в Албания за първите шест месеца на годината са достигнали 1,13 милиарда евро, което бележи увеличение от 64 процента в сравнение със същия период на миналата година.

По данни на банката през този период са се увеличили и приходите от чуждестранните парични потоци с 32 процента.

„Първите шест месеца на 2022 г. отбелязаха най-високото историческо ниво от началото на докладите на Банката на Албания във връзка с тези данни. Очаква се тенденцията да продължи, тъй като данните на Албанския институт по статистика ИНСТАТ показват, че посещенията на чужденци са достигнали връх през летните месеци. От юг до север, чуждестранните туристи са били многобройни този сезон“, информират от банката.

Още през първото тримесечие на годината разходите на чужденците в Албания са надхвърлили със 17 процента нивото от 2019 г., докато през второто тримесечие увеличението на годишна база е още по-голямо – с 43 процента.

По данни на Албанския институт по статистика през първите шест месеца на годината в страната са влезли около 2,5 милиона чуждестранни граждани, което е с 16,4 процента повече спрямо същия период на 2019 г.

Сподели публикацията