Slide
Slide

Сапарева баня. Последните трима министри на туризма присъстваха на откриването днес на Деветия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се провежда в Сапарева баня. Настоящият министър на туризма д-р Илин Димитров поздрави съюза, който по думите му вече 16 години работи активно и последователно за утвърждаване на имиджа на България като целогодишна и привлекателна дестинация, която предлага продукти и услуги с изключително високо качество, развивайки този сегмент в туризма.

В залата бяха още Христо Проданов и доц. Стела Балтова, които доскоро оглавяваха туристическото ведомство и имат сериозен принос за развитието на балнео и СПА индустрията в страната и популяризирането на възможностите й в чужбина.

Участниците бяха поздравени и от областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, от домакина на значимия форум – Калин Гелев – кмет на община Сапарева баня, Франк Реул – вицепрезидент на Accor, Чила Мезоси – главен секретар на ЕСПА, както и от д-р Митко Василев – главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара.

Над 120 хотелиери, експерти, кметове на Общини и представители на туристическата индустрия обсъждат важните теми на деня, както и възможностите за финансиране на сектора чрез ПВУ.

Темата на конгреса тази година е “Зелената мисия на българския здравен туризъм. Възможности и развитие”.

Вицепрезидентът на Европейската СПА Асоциация и председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм д-р Сийка Кацарова отбеляза, че в село Ягода вече има български туристи, които ползват ваучерите да туристически услуги за СПА почивки. Тя е категорична, че тази възможност трябва да е постоянна, а не временна.

На пресконференция министър Димитров посочи, че тази година СПА туризмът се развива успешно. За период от близо 8 месеца от началото на 2022 г. в местата за настаняване в община Велинград са се регистрирали над 197 хил. туристи, в община Хисаря – над 88 хил., община Разлог – 86 хил., община Сандански – над 75 хил., община Троян – 49 хил., община Павел Баня – над 38 хил., община Гърмен с над 34 хил., община Сапарева Баня – над 31 хил., община Девин – 30 хил., община Кюстендил – 14 хил., община Вършец – 13 хил., община Минерални бани с над 9 хил. туристи.

Само в изброените общини общо има над 665 хиляди регистрации на туристи в местата за настаняване, за почти 8 месеца от началото на годината, което показва един много сериозен интерес към СПА туризма.

Министърът отбеляза, че по текущи оценки близо 20% от българските туристи са почивали в изброените 12 общини с развит балнео и СПА туризъм от началото на годината до 20 август, което също е добър индикатор за привлекателността и предпочитанията на българите за този вид туризъм.

По време на конгреса министърът представи възможностите, които Националният план за възстановяване и устойчивост предлага за бързото адаптиране на сектор Туризъм към Европейския зелен пакт и преминаване към използване на възобновяеми източници на енергия. Той разясни и ролята на новото звено в Министерството на туризма, което ще улеснява бизнеса в процеса на кандидатстване по програмите на ПВУ. Идеята е да бъдем проактивни в този процес, подчерта министър Димитров.

Кметът на Сапарева баня Калин Гелев отбеляза пред медиите, че в града е единственият гейзер у нас и е най-горещият в Европа – вече 104 градуса по последните измервания през май

На 14 септември конгресът продължава с обучение за работа с немските здравноосигурени туристи. По време на конгреса се провежда и изложение, в които туристически фирми представят своите продукти.

Община Сапарева баня поздрави своите гости от страната и чужбина с програма с български фолклорни песни и танци.

Сподели публикацията