Slide
Slide
Slide
Slide
с. Неофит Рилски/Варна. „Исторически парк“ организира първи Международен фестивал на традиционната храна, съобщиха от туристическата забележителност във варненското село Неофит Рилски. Фестивалът ще се проведе от 26 и 29 август, когато домакините ще предложат едно интересно пътешествие в миналото, което ще бъде задвижено от едно от най-любимите ни сетива – вкуса.
„В последните дни на месец август в градините на Исторически парк ще си дадем среща с добрата и чиста храна, ще се срещнем с пазители на кулинарните традиции, ще се докоснем до забравени вкусове, ще научим много за културана на храната по нашите земи.
Нашите гости от Национална академия „Кулинарен историк“ и Музей на хляба и традиционните храни ще ни срещнат с кулинарните традиции назад във древността“, съобщават от Исторически парк.
„Ще се омаем от сръчните ръце на майстор Салих Паша от село Бориково, с когото ще бием масло и ще пълним тулум, за да приготвим прословутото тулумено сирене по рецепта от преди половин век. Ще пийнем матан, ще дегустираме синдирмьо и патетник от Родопа планина.
Ще задоволим вкусовите си рецептори с гагаузка черноморска кухня от село Българево – рибена чорба и черноморски миди с ориз. От северозапада и Трънското ждрело ще хапнем врачански кемерки и спържа. Ще се запознаем с ядливите горски гъби, растящи по нашите ширини – ще похапнем ястия, приготвени с борова манатарка, пачи крак и смърчкулата.
Наши гости ще бъдат арменски и турски кулинарни виртуози. Търсачите на кулинарни съкровища ще опитат различни видове шарлан, смилянски фасул и над 10 вида пчелен мед“, разказват от туристическата атракция.
Гостите ще могат да се включат в дегустацията на различни видове традиционни сирена – два вида зелено сирене от село Черни Вит, община Троян, зряло козе сирене от Ясеново, бито сирене от Западните Родопи, млечен деликатес Кротмач – Хасково, поднесени със специално селектираните за случая вина от Исторически парк.
„Най-малките гости ще похапват палачинки от лимец, обилно намазани с натурални сладка, конфитюри, маджун и мнооого мед. За малки и големи е и сладоледеното ни изкушение – турската дондурма.
Малчуганите ще се забавляват в детските работилнички на Няма невъзможни неща – социално предприятие и Арт център.
Ще се запознаем с древни техники за приготвяне на шарлан, вино и сирена. За ценителите на истинската, чиста и добра храна е пазарът ни на натурални храни с продукти от местни земеделски производители“, съобщават още домакините.
От Исторически парк посочват още, че наред с кулинарни изкушения, във фестивалните дни ще съживят миналото чрез демонстрации от реконструктурския екип на школа „Величие“ към Исторически парк, Палячи – Огнено и Светлинно шоу, музикални и танцови изпълнения от местни състави и други изненади.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията