Slide
Slide

с. Чупрене/Видин. От 27 до 29 август в с. Чупрене ще се проведе традиционният турлашки събор „Када кум прасе и ти вречу“. Не, няма грешка! Правилно е изписано името и на езика на тези колоритни балканджии поговорката означава „Като кума ти обещае прасе, веднага взимай чувала“ или не оставяй нищо за утре – живей сега, весели се сега, наслади се на момента.

Турлаците са интересна етнографска група, населяваща западния дял на Стара планина от двете страни на границата, в България и Сърбия. Говорят език, който на сърбите звучи като български, а на българите като сръбски. Музиката им е жива, игрива, песните – закачливи, традициите – живи.

Поканата за участие са потвърдили 80 самодейни състава с над 1000 участници от Видинско, Монтанско, Врачанско, както и от Велики Извор, Сърбия. От сцената ще прозвучат песни, стихове, приказки и закачки на местния език, а майстор Бобан Милослалович ще се погрижи събитието да придобие истински балкански вкус, както и да сподели тайните на традиционната кухня.

Екскурзоводите ни отвеждат до 121-годишна красива часовникова кула в китно българско село (видео)

Специални гости на събора са духовият оркестър „Виво“ от Монтана и любимия на поколения сръбски певец  Мирослав Илич, който ще застане на турлашката сцена в неделя от 20.30 ч.

Турлашкият регион от българска страна се радва на небивал интерес в последната година и е истинско откритие за пътешествениците с девствените си гори и Биосферен резерват „Чупрене“, Белоградчишките скали, пещерите „Магура“, „Лепеница“ и „Венец“, дъхавите екопътеки и бистри реки. Множеството къщи за гости предлагат домашен уют и традиционна храна като белмуж, оцът, претръкан компир, бело пръжено.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията