Чепеларе/Снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide
Slide
Slide

Сред атракциите тази година са възстановка на родопска сватба по 100 годишна традиция,  хайдушките празници „Капитан Петко войвода“ и пищна кулинарна изложба на родопски вкусотии, подготвена от майстори кулинари от Родопите и от цяла България.

Чепеларе. Фестивал на родопската храна „Родопска угодия“ ще събере за поредна година любители на вкусната храна, на българските традиции и на магията на Родопите в Чепеларе и Пампорово.

Фестивалът ще се проведе от 30 септември до 3 октомври под патронажа на кмета на община Чепеларе Боран Хаджиев. Организаторите са планирали уникални атракции за участниците и публиката, които ще се съберат специално за събитието в планинския курорт.

Фестивалът ще стартира с конкурсна програма за певци, танцьори и инструменталисти в SPA хотел Орфей**** в Пампорово, който гостоприемно отваря врати за участниците във фестивала. Авторитетно жури с участието на изтъкнати вокални педагози, хореографи и музиканти, представители на община Чепеларе и музикални пордуценти ще оценява изпълнителите и ще присъди атрактивни награди. Предвижда се и специална награда на публиката, която ще се определи от присъстващите в залата и от зрителите във Фейсбук.

Д-р Татяна Ангелова: Чистият въздух в Родопите е и лечебен

Кулминацията в програмата на фестивала ще бъде на 2 октомври на площада в Чепеларе, където са планирани поредица от атракции за участниците и публиката. За любителите на вкусната храна ще има пищна изложба на родопски специалитети, приготвени от майстори готвачи от местните ресторанти, членове на Шефс клуб – Смолян и любители кулинари от Родопите  и от цяла България. Гостите на фестивала ще могат да опитат традиционни родопски вкусотии като родопски клин, пататник, синдермьо, брънза, тикълник и още много други уникални рецепти, приготвяни единствено в този край. Свои изделия ще изложат производители на млечни продукти, мед и билки от региона.

Огромен интерес към инициативата „Нощ под звездното небе на Рожен“, местата бързо бяха изчерпани

Акцент в програмата на площада ще бъде възстановка на традиционен сватбен ритуал по стара родопска традиция. На площада в Чепеларе ще оживеят древни обреди,  които съпътствали искането на булката, изпращането й от родния майчин дом и посрещането й в дома на младоженеца – трогателен ритуал, изпълнен с много символика за добруването на младото семейство и за продължаване на рода. Уникалната възстановка ще се представи за първи път в Чепеларе със съдействието на „Конна езда „Аспарух“ и техни приятели. Неизменен и важен елемент от сватбените традиции и обичаи е родопската каба гайда. Във възстановката ще вземе участие емблематичният изпълнител Петър Янев с голям брой гайдари.

През целия ден на площада в Чепеларе ще тече концертна програма с участието на изпълнителите от цялата страна, които се събират специално за фестивала и таланти от читалища, ОДК и училища в община Чепеларе. На видео стена ще се излъчват клипове, представящи уникалните възможности, които Родопите, курортът Пампорово и Чепеларе предлагат за туристите през цялата година – живописна природа, спиращи дъха гледки от връх Снежанка, конна езда с възможност за няколко дневни преходи из планината, спа туризъм, кулинарен туризъм, посещение на пещери, единствен по рода си музей на родопския карст и др. Любителите на екстремни изживявания могат да се забавляват с байкинг по специално разработени маршрути в планината и на алпийския тролей край Чепеларе.

Чепеларе и Пампорово са едни от най-посещаваните дестинации през лятото

Кулминацията на концертната програма ще бъде рецитал на Елица Тодорова и братя Пищолски, които ще представят по атрактивен и модерен начин любими български народни песни и авторски композиции с фолклорни елементи.

В неделния ден на 3 октомври Чепеларе за пореден път ще бъде арена на Национални хайдушки празници „Капитан Петко войвода“ – празник в чест на легендарния борец за свобода и бранител на Тракия и Родопите. Денят на Капитан Петко се превърна в традиция, която от години събира в Чепеларе туристи от цяла България. Тази година капитан Петко войвода ще влезе в града с автентичен файтон, така както някога смелият хайдутин бил откаран в софийското градоначалство на разпит. Гостите на празника ще имат възможност да се докоснат до автентичните костюми от култовия сериал „Капитан Петко войвода“ и на видео стената да видят ексклузивно интервю с актьора, чието име свързваме с личността на легендарния герой, Васил Михайлов.

В рамките на фестивала ще се проведе и изложение на традиционни български занаяти, в което ще се включат производители на уникати от цяла България.

Водещ на събитието ще бъде популярният изпълнител Александър Александров-Алекс.

Концертната програма ще се излъчва на живо в страницата на фестивала във Фейсбук: https://www.facebook.com/rodopskaugodia/.

Организаторите и община Чепеларе имат намерение фестивалът на родопската храна „Родопска угодия“ да се превърне в традиция и да допълни богатата лятна културна програма, която предлага атракции и незабравими изживявания за туристите в този край.

Актуална информация!!!

Община Чепеларе уведомява, че предвиденият за 30 септември – 3 октомври фестивал „Родопска угодия“ НЯМА ДА СЕ СЪСТОИ.
Отменя се провеждането и на Национални хайдушки празници „Капитан Петко войвода“. Това се налага в изпълнение на т. 6 от Заповед РД-01-748/02.09.2021 г. на министъра на здравеопазването, в сила от 07. 09. 2021 г.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията