Красивото градче в Родопите - Чепеларе, посреща своите гости с красива природа, гостоприемство, вкусна кухня, спокойствие и чист въздух
Slide
Slide

Чепеларе. Чепеларе и Пампорово са едни от най-посещаваните дестинации през лятото. Това показват резултатите на местата за настаняване, като през август хотели в региона отчитат 100-процентова заетост на база на направените резервации.

По-голямата част от хотелите в Общината, на чиято територия се намира Перлата на Родопите – Пампорово, сочат заетост между 40 и 70 на сто през летните месеци. Увеличението на нощувките през юни и юли спрямо същия период на миналата година е от над 50%, съобщават за Bgtourism.bg от администрацията.

Болшенството от туристите пристигат за почивка през уикенда, а средният престой е 3-5 дни. Дестинацията е атрактивна не само заради природата си, чистия и здравословен въздух, но и заради атрактивните цени.

Къщи за гости посрещат туристи за 25 лева на човек, настанен в двойна стая, като в цената е включена и закуска, а в хотели могат да се намерят оферти за по 50 лева на човек.

Два туристически обекта в Чепеларе искат да бъдат включени в „100-те национални туристически обекта“

Чепеларе, снимка Руслан Йорданов

Туристите в община Чепеларе са предимно българи, най-вече от Варна, Бургас, Хасково, Русе, София и др. градове. Въпреки наложените мерки за пътувания поради разпространението на Covid – 19 в Община се наблюдава и не голям туристопоток от чуждестранни туристи, предимно от Израел и Румъния, които почиват в Гърция и навлизат в планината за престой от 2-3 дни.

Апартаментите за гости в к.к. Пампорово и Чепеларе, чиито собственици са чужди граждани от Ирландия, Англия и Испания са на 15% заети през месец юли.

Наблюдава се по-голям интерес към Пампорово през летния сезон.

Д-р Татяна Ангелова: Чистият въздух в Родопите е и лечебен

Благодарение на правилната стратегия за развитие на туристическия продукт, предлагаща богата гама от летни активности, организирани екскурзии, спортни мероприятия и специални програми, разработени от водещи специалисти, насочени към стимулиране на имунитета или за възстановяване след преболедуван коронавирус.

През летните месеци Чепеларе се радва на множество посещения на групи ученици

от Националната програма „Отново заедно“, които посещават интересните в града и района обекти: Музей на родопския карст (гр. Чепеларе), Музейна сбирка на ските и ски спорта в гр. Чепеларе, НЧ ‚Родопска искра 1880“ (гр. Чепеларе), природен феномен „Чудните мостове“ (край с. Забърдо), НАО „Рожен“, к.к. Пампорово и емблематичната ТВ кула „Снежанка“, маршрутите около параклисите, алпийския тролей, конната база в с.Хвойна и др.

Снимки Конна езда Аспарух

7000 туристи са посетили ПЗ „ Чудните мостове през последните три месеца. Техният брой можеше да бъде двуцифрен, но пътуванията бяха ограничени през последния месец заради ремонт на пътя.

2300 посещения общо отчитат два емблематични за България туристически обекта – Музеят на родопския карст и Музейната сбирка на ските и ски спорта.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията