Чепеларе, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Чепеларе. Два туристически обекта в Чепеларе изпратиха заявления до кмета на Общината Боран Хаджиев, в които посочват, че желаят да бъдат включени в програмата на Българското национално туристическо движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта“.
Първото искане е постъпило от Националната астрономическа обсерватория Рожен, която вече има 30-годишна история и е неделима част от Института по астрономия към БАН.

„През последните години, основно през летните месеци, обсерваторията се посещава от над 12 000 посетители годишно. Обсерваторията е най-разпознаваемият научен комплекс на БАН в област Смолян. Чрез включване на НАО Рожен в тази инициатива ние бихме участвали още по-ползотворно при насърчаването на туристите да се запознаят с някои от най-значимите културно-образователни обекти в България“, споделя проф. д-р Евгени Семков.

Второто заявление в общинската администрация е постъпило от Марин Господинов – директор на Музея на родопския карст. Той е уникален за страната ни и е единственият музей на пещерите в Югоизточна Европа.
През отминалата 2020 г. и през първата половина на т.г туристическата атракция е посетена от над 7 000 туристи. Най-висок е интересът сред учениците, за които беседите са съобразени и с преподавания учебен материал.

Музеят на родопския карст се надява да бъде включен отново в 100-те национални туристически обекта заедно с природната забележителност „Чудните мостове“ или пещерите „Ягодинска“ и „Дяволско гърло“, споделя Марин Господинов.

Кметът Боран Хаджиев приветства исканията на музеите. Изпратено е предложение от името на Общината за включването на музеите в 100-те национални туристически обекта.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията