Slide
Slide

Констанца. Румънците започнаха да асфалтират в малките си населени места, които се намират в непосредствена близост до Граничния контролно-пропускателен пункт Кардам (област Добрич). Мнозина българи са изненадани от темпото на развитие на Северната ни съседка в сферата вече не само на правосъдието, на високите заплати, които дават по-добър стандарт на живот и позволяват на румънците да почиват в хотелите по родното ни Черноморие, но и на усилията, които се полагат за подобряване на инфраструктурата не само по магистралите и големите градове, но и в малките населени места. Гледката в първото малко населено място Негру вода след границата е впечатлила наши читатели от Добрич, които ни сигнализираха, че напът към Констанца днес са останали шокирани. В малко градче, което повече прилича на село, не се закърпват дупки, а директно се полага асфалт изцяло – от началото на улиците до техния край, с дебела настилка!

По европроект ще бъдат асфалтирани 17,5 км, съобщи кметът на Негру вода Петре Урзичеану. Сумата отпусната за неговот кметство е за близо 5 милиона евро. Той посочва, че по европроекти неговата община работи съвместно с Генерал Тошево за по-добра достъпност. 

От това вече печелят туристите от България, които имат по-добри условия при пътуването си по време на своите разходки или бизнес дела до съседния голям град Констанца или курорт Мамая.

„Перспективата на местната администрация в Негру Вода за привличане на средства за асфалтиране е „трансгранично сътрудничество“. Европейският съюз е много чувствителен към този вид инвестиции, които са насочени към човешките общности от двете страни на границите между държавите. Брюксел разпределя големи европейски фондове на трансгранична основа, до които имат достъп само градовете, а не общините. А Негру Вода забеляза възможността и влезе в партньорство със съседния град Генерал Тошево, за да вземе парите за развитие“, коментира Петре Урзичеану.

В момента се работи на всички улици, като 40% от проекта е реализиран. „Хората са много доволни, а повечето от тях още не могат да повярват, че асфалтът е стигнал до техния дом“, сподели кметът. С европари в Негру вода ще се направят 4 парка за деца от различни възрастови групи, пейки и осветление.

Сподели публикацията