Slide
Slide

Бургас. Липсата на екскурзоводи е голям проблем за туристическия бранш по морето. Това най-осезаемо се усети през последните пандемични години, през които заради липсата на работа, липсата на туристи, голяма част от гидовете се пренасочиха в други сфери, каза за БТА туроператорът Яница Динева.

Две години тези хора бяха без доходи – няма как да се живее така. Голяма част от тях започнаха работа в колцентрове, други работят като преводачи, в магазини за хранителни стоки. Туристите, които идват у нас са любопитни да видят невероятните ни природни ресурси, богата ни история. Туризъм без екскурзоводи обаче не може. Сега с настъпването на летния сезон, със започването на груповите вътрешни екскурзии за чужденци, дефицитът на гидове още повече ще се задълбочи, добави Динева.

Туроператорът твърди, че фирмата й през 2020 година е отчела 80 процента спад в оборота и печалбата, а миналата година загубите са били сто процента. Пресметнахме, че ще ни е по изгодно да не работим отколкото да плащаме наеми, заплати и т.н, посочи Динева. Тя каза, че през тези две тежки години за бранша, държавата не е подпомогнала туроператорите по нито една програма.
Като лъч надежда са очакванията и прогнозите за добър летен сезон тази година и възстановяване на параметрите от 2019-та. Надяваме се старите екскурзовиди да се завърнат към любимата си професия, каза Динева. По думите й аналогично било положението с планинските водачи, и с аниматорите. Те също били дефицит.

Сподели публикацията