Slide
Slide

Новият налог ще е между 25 и 250 лева в  зависимост от местонахождението на обекта

София. Собствениците на имоти, които ги отдават под наем в Airbnb и Booking, да плащат патентен данък. Това предлага председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова с промяна в Закона за местните данъци и такси. Текстът е вмъкнат като преходна и заключителна разпоредба в друг данъчен закон, който се гледа на второ четене в парламентарната Комисия по бюджет и финанси – Данъчно-осигурителен процесуален кодекс (ДОПК).

„За 2020 г. за местата за настаняване до 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма, се прилага размерът на патентния данък, определен в границите от 25 до 250 лв. в съответната наредба от Закона за местните данъци и такси за местата за настаняване“, гласи новият текст на поправката.

Промяната ще засегне близо 14 000 имота в страната, които са регистрирани в платформите за краткосрочно отдаване под наем. Мотивите на управляващите са, че по този начин ще се гарантира равнопоставеност на данъчно задължените лица при облагане с патентен данък за съответните места. Към момента всички малки хотели с една и две звезди, както и мотелите са задължени да плащат патентен данък. Той се определя на база на местонахождението на обекта, като сумата се определя всяка година. Така промените ще приравнят всички, които предлагат една стая за краткосрочно отдаване под наем с хотели, но не са задължени да се категоризират, а само да се регистрират. Патентен данък ще се дължи и от местата за настаняване с до 20 стаи, които са регистрирани по Закона за туризма, т.е. от собствениците на имоти, които се отдават през онлайн платформи като AirBnB и Booking.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията