Президентът представи служебния кабинет, министрите се заклеха  (видео)
Президентът представи служебния кабинет, министрите се заклеха (видео)
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Президентът Румен Радев представи официално състава, структурата и приоритетите на служебния кабинет, който ще управлява страната до съставянето на ново правителство, което да бъде излъчено от следващото 46-то Народно събрание. Припомняме Ви, че следващите избори са насрочени за 11 юли.

Официално! Стела Балтова оглавява туристическото министерство

“Основна мисия на служебното правителство е организирането, подготовката и провеждането на свободни и честни избори”, каза президентът.

Седем от 19-те членове на кабинета са били част и от първото правителство на Радев. Сред тях са министърът на туризма Стела Балтова, на земеделието  – Христо Бозуков и на образованието – Николай Денков, които ще бъдат на същите позиции и в този кабинет.

 

“Четиридесет  и петият парламент бе белязан с много емоции, макар и кратък, неговият живот не бе напразен, той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията. Хората вложиха в него очаквания, чуха се дълго премълчавани мнения, възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово, пропука се омертата, на която се крепи компрометираният  управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона и това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания”, заяви президентът.

“Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие, в него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални професионалисти, доказани администратори и експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди.  Той доказва онова, което, за съжаление, не бе постигнато в 45-ото Народно събрание: че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България. Нещо повече, оставам убеден, че бъдещето ни като народ зависи от способността ни да се обединяваме около почтеността, закона и родолюбието. Вярвам, че демократичното единодействие на личности от различни хоризонти ще ни изведе по пътя към демократична, достойна и просперираща България.

Предстоят ни тежки месеци, тежко наследство и разбира се засилена съпротивата от силите на статуквото. В тази обстановка пред този служебен кабинет стоят  важни задачи:

–        Да гарантира нормалното функциониране на държавата;

–        Да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот;

–        Да разкрие, доколкото е възможно за 2 месеца, истинската картина за състоянието на държавата;

–        И най-важното – да направи първата крачка към укрепването на държавността, да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно.

Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и безразборни предизборни харчове, абдикира от отговорност и не внесе в парламента актуализация на бюджета. Остави, в най-трудния момент без финансова подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса.

Вие, уважаеми министри, ще трябва да положите максимални усилия, за да докажете, че грижата за хората е най-важният приоритет на всяко едно управление. Вие ще трябва да преодолявате последствията от пандемията, да въведете ред в хаоса с ваксинациите, да вземете тежкото решение за Плана за възстановяване и устойчивост. Той бе разработен изцяло в достатъчно секретна обстановка, без ясни публични критерии от предишното правителство, което отказа да го внесе в европейските институции. Без, в никакъв случай, да отричате труда на експерти, доказани в многобройни екипи, вие ще трябва да съпоставите критериите и показателите по европейските изисквания с предложените до момента. Ще трябва да отчетете в един голям дефицит от време и множество рационални предложения по този план, включително и от президентската институция.

Да напомня, предложихме пет конкретни проекта, основани на ясни принципи и приоритети, за инвестиции основно в човешкия капитал, за максимално обхващане на хората, за инвестиции в нови водещи световно признати технологии, за дигитализация и иновации, за опазване на българската природа, за прозрачно, отговорно и ефективно управление. Да напомня само някои от тези проекти. Те касаят едни отдавна заложени проблеми и необходимост от тяхното решаване в нашето общество:

–        Пълноценна, разгърната навсякъде в страната, спешна медицинска помощ по въздуха;

–        Иновативни, технологично перспективни, автономни проекти в енергетиката;

–        Ранна профилактика и диагностика на българското население с цялостен обхват;

–        Прекрасни условия за обучение на нашите деца в нови водещи технологии, дигитализация, иновативни методи;

–        Нови технологични и организационни решения за ефективно координирано наблюдение, мониторинг, управление на природната среда, природните ресурси, тяхната защита. Управлението при бедствия и аварии, катастрофи. Ефективното управление на селското стопанство, контрол върху безразборната сеч и застрояване в защитени територии.

Тоест прозрачност и ефективност на управлението. За съжаление тези проекти бяха неглижирани от досегашното управление и аз се надявам вие да подходите по-отговорно. Най-малко, защото сред вас са хората, с които заедно работихме по тях.

Искам да ви поздравя за куража да поемете отговорност в тази изключително сложна обстановка. Вярвам и в подкрепата на българското общество, което показа, че не иска да живее постарому.

В тази ситуация управлението на страната изисква лидерство, професионализъм и отдаденост”, добави Румен Радев.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията