Slide
Slide

София. Екскурзоводите в България излязоха с официално изявление тази вечер до премиера Бойко Борисов и министрите от кабинета относно последиците от коронавируса в бранша. Те алармират, че от май 2020 г., за тях ще настъпи пълна финансова неплатежоспособност и невъзможност да покриват разходите си за живот, в резултат на епидемията и липсата на входящ и изходящ туризъм в България.

“Екскурзоводите на България са състрадателни с настъпилата епидемия – Коронавирус и в България и са благодарни на българските власти за предприетите мерки по опазване на нейното разпространение.

Поради спрените организирани туристически пътувания с екскурзоводи към България и извън България в резултат на епидемията, последвалата липса на изходящ и входящ туризъм и настъпващата криза в сектор туризъм се обръщаме с това писмо силно обезпокоени към българското правителство и държавни институции.

Алармираме, че финансовите възможности на екскурзоводите да покриват ежедневните си разходи ще бъдат изчерпани през месец май 2020 г. Такава е практиката всяка година със заетите екскурзоводи в летния туристически сезон на Р. България, които разчитат на спечелените приходи през лятото, с които да покриват разходите си през зимата. Всяка година екскурзоводите живеят с надеждата, че през м. май и средата на месец април, както е всяка година, те отново ще започнат работа и ще започнат да получават първи доходи.

Предвид създалата се ситуация, липсата на входящ и изходящ туризъм в България, екскурзоводите са дълбоко притеснени, че това тази година няма да се случи. Към настоящия момент всички заявки за екскурзоводско обслужване са или вече отменени или под въпрос за реализация през 2020 г. Екскурзоводското обслужване по време на Великденските и Майските празници са традиционно първите пътувания през годината, които всяка година носят приходи на екскурзоводите. Изразяваме безпокойство, че това тази година предвид случващото се няма как да се случи.

Над 80 % от екскурзоводите в България, обслужващи туризма в България работят само и единствено тази професия, на свободна практика. Липсата на работа за тях ще доведе до изпадане на българските екскурзоводи в неплатежоспособност. Във време на икономическа криза в държавата и при епидемия, екскурзоводите трудно биха намерили друга работа/професия. По данни от Националния туристически регистър екскурзоводите в България има регистрирани 1411 лицензирани екскурзовода. (За справка от Министерство на туризма).

Обръщаме се с молба към Министър Председателят на Република България, Министерство на туризма, Министерски съвет, Министерство на икономика, Народното събрание на България, народните представители да се намерят спешно финансови средства, с които българското правителство на подпомогне лицензираните екскурзоводи на България в резултат на създалата се невъзможност по реализиране на професията в България поради липсата на входящ и изходящ туризъм.

Изразяваме готовност за консултации и съдействие и представяне на допълнителна информация и предложения, както и запознаване на европейските институции с настъпващата икономическа криза в екскурзоводската професия в България, в следствие на епидемията Коронавирус.

Българските екскурзоводи подкрепят и всички изразени безпокойства, притеснения и предложени мерки от българските ресторантьори, хотелиерите, БХРА, транспортьори и превозвачи, туроператори и турагенти, АБТТА.

Надяваме, се че българското правителство и държавни институции ще направят всичко възможно да стабилизират икономическата неплатежоспособност на българските екскурзоводи.

Това писмо изпращаме от името на управителните съвети на Съюза на екскурзоводите в България (СЕБ). Ние молим българските институции да помогнат финансово преживяването на нашите членове – екскурзоводи във време на настъпилата епидемия от Коронавирус в България”, пишат екскурзоводите у нас. Писмото е подписано от Христина Неделчева -председател СЕБ.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията