Румен Драганов, снимка БНТ, стоп кадър
Slide
Slide

София. Държавата е длъжник на туризма. Спешно трябва да има адекватни мерки. Това каза в „Говори сега“ по БНТ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Той посочи, че една от новите мерки, които управляващите трябва да въведат, е ваучерите за храна и почивка – необходимо е да се промени Наредба 7, за да може ваучерите за храна да се използват и за почивка.

Драганов даде като пример Германия, където компенсациите в туристическите фирми са били на човек – по 5 000 евро, а субсидиите у нас са свързани с параметри и намаляване на оборот. „Големите фирми взеха пари при 60/40 и 80/20, но ние говорим за хиляди предприятия, които нямат достъп до програмите заради условията“, добави експертът.

„През 2020 г. ударихме дъното като брой туристи. Не беше смърт за туризма. 2021 година удвоихме това, което имахме през 2020 г. и сега очаквахме едно възстановяване през тази и следващата години с хоризонт през 2024 година да се върнем на нивата отпреди пандемията“, каза Румен Драганов.

Според него от средата на юли до средата на септември ще имаме туристи. „Не разчитаме на нововъзникнали пазари и чисто нови туристи, които въобще не знаят за какво става въпрос тук“. Факт е, че имаме повтаряемост на посещенията у нас на туристи от Полша, Великобритания, Германия. Драганов прогнозира, че туристите от Москва тази година ще са около 50 000 – това е санитарен минимум, защото посетителите имат икономически интереси, имоти в България, бракове.

Драганов посочи, че от 20 години насам, по това време на годината, винаги се говори, че ще има труден туристически сезон.

Сподели публикацията