Виена, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Виена. Австрия продължава да смекчава ограничителните мерки с цел овладяване на разпространението на коронавируса, предаде БТА, позовавайки се ДПА.
От днес хората ще трябва да носят FFP2 маска само в магазините и музеите. Отпада правилото за максимум четирима посетители, които представят доказателство, че са ваксинирани срещу ковид или са изкарали причиняваното от новия коронавирус заболяване.
Разхлабват се ограниченията за присъствието на обществени събития. Зрителите на футболни мачове и други прояви обаче все така ще трябва да бъдат с маска.
От 19 февруари в Австрия не само ваксинираните и преболедувалите, но и онези, които представят отрицателен тест за коронавирус, ще могат да ходят на ресторант.
Правителството обясни смекчаването на мерките с факта, че ситуацията в болниците е под контрол.
На 1 февруари Австрия стана първата държава в Европейския съюз, въвела задължителна ваксинация срещу ковид. Напълно ваксинирани са 69 процента от населението – дял, който е по-нисък в сравнение с други европейски страни.
От началото на пандемията в Австрия, с население от 8,9 милиона души, са потвърдени повече от 2,2 милиона случая на коронавирус. Над 14 хиляди от заразените са починали.

Сподели публикацията