Slide
Slide

Скопие. От 27 март българската авиокомпания GullivAir ще започне да изпълнява редовни полети между София и Скопие, съобщи на пресконференция министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев. До 5-10 дни ще бъде обявена цената на билетите.

Министърът на туризма Христо Проданов посочи, че гледа на новата въздушна линия между двете столици не като на политически акт, а като на икономически проект, който ще открие нови възможности за развитието на туризма в и между двете държави.

Събев отговори на въпрос на Bgtourism.bg, че се обсъжда икономическият проект да бъде надграден и с включването и на други летища по линията София-Скопие, визирайки туристически дестинации като Варна, Охрид и Бургас, като сезонни връзки.

Скопие отново е на 30 мин. от София, първият полет в снимки

“От страна на туроператорите постъпиха интересни предложения, надявам се те да се реализират”, добави Събев. Проданов посочи, че преди световната пандемия потокът от пътници между двете държави е бил по 500 000 души.
В Клуба на депутата в Скопие в този час се провеждат срещи между представителите на туристическата индустрия в България и Северна Македония. Виж видеото от пресконференцията, която излъчихме на живо във фейсбук страницата на Bgtourism.bg. 

Ето и първите коментари пред Bgtourism.bg на част от участниците в официалната делегация:

Христо Проданов – министър на туризма:
Създаването на директна самолетна линия между София и Скопие е чудесна основа за увеличаване на туристообмена между двете държави.
Вярвам, че заедно ще успеем да допринесем за развитието на туристическия сектор и в двете държави в момент, в който пандемията от коронавирус все още не е преминала и все още оказва своето негативно влияние върху туризма и пътуванията“, обясни министърът. И добави, че развитието на двустранните отношения в областта на туризма между България и Република Северна Македония и насърчаването на двустранния туристопоток е сред приоритетите на Министерството на туризма.

Живко Иванов – зам.-председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и директор „Управление на активи“ в Галакси Инвестмънт Груп:
Близките пазари са жизнено важни за туризма на България. А Северна Македония е пазарът с най-близки връзки с нашата страна – културни, езикови, продуктови.
С новия полет София и Скопие са вече само на близо 45 минути една от друга – доста по-кратко от обичайното време за предвижване дома до офиса в средно европейски град, сравнимо с времето за пазаруване или неделна разходка до най-близката местна дестинация до която и да е от двете столици.
Вече на една ръка разстояние, жителите на София и Скопие могат да открият нови забележителности, нови културни обекти, нови места за забавление и пазаруване, да правят бизнес или да разнообразят уикенда си с и изживявания.
Пожелавам успех на новата самолетна линия и вярвам, че ако жителите на двата града осъзнаят, колко близки са връзките между двата народа, ще открият множество нови любими места и нови приятели. Днес този полет е мост между два братски народа, които лесно могат да преоткрият приликите и да оставят на заден план разликите.

Ивайло Кожухаров – Народен представител в 45-то и 46-то НС, експерт по туризъм:
Всяка нова авиолиния води до безспорни директни ползи за туристическия сектор. Приветствам стартирането на полетите между София и Скопие. Сигурен съм, че това ще доведе до допълнителен интерес за туризъм и от двете страни. Надявам се, че линията ще бъде рентабилна в дългосрочен план, а защо да не се помисли още от сега и върху възможността да се надгради още от този летен сезон с линия по трасето Скопие-Варна-Бургас-Скопие.

Сподели публикацията