Slide
Slide

Над 40 000 пловдивчани съпреживяха момента, в който Пловдив бе коронован за Европейска столица на културата. Милиони зрители по БНТ видяха бляскавия спектакъл

Пловдив. Българската национална телевизия излъчи официалната церемония, с която Пловдив става Европейска столица на културата за 2019 г. Зрителите на БНТ1 и БНТ4 станаха свидетели на грандиозния спектакъл под надслов „Ние сме всички цветове”, който съчетава музика, танц, светлини ефекти и много емоция. Над 1500 участници от България и чужбина пресъздададоха на открита 30-метрова сцена-кула мащабната цветна метафора на основните тематични акценти, залегнали в програмата на „Пловдив 2019“. Над 40 000 пловдивчани на живо станаха свидетели на бляскавия спектакъл на живо, а милиони видяха церемонията по БНТ.

ВИДЕО

Прякото предаване на БНТ беше съпроводено с коментар на живо от водещите на „Култура.БГ“ Александра Гюзелева и Михаил Заимов и започна с официалното удостояване на кмета на Пловдив с наградата „Мелина Меркури” за успешната реализация на инициативата “Европейска столица на културата”. Почетният плакет връчи еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел.

Магическите звуци на лира – символична препратка към легендата за Орфей, които бяха пресъздадени върху уникална лазерна арфа от квартет “Интро”, бележат началото на спектакъла. Известният музикант Теодосий Спасов изпълни в нов авторски аранжимент емблематичната народна песен „Притури се планината“.

Замисълът на програмата проследява хилядолетното минало на Пловдив и изгражда паралел между традициите и бъдещето. В отделните части на спектакъла, кореспондиращи с четирите тематични платформи от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата” – сливане, трансформиране, възраждане, релаксиране – участват ансамбълът за народни песни и танци „Тракия“, ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и над 200 кукери от целия регион. Участието на над 200 хористи от всички пловдивски вокални формации, под диригентството на Диан Чобанов, представя символично културното многообразие на Пловдив, всички общности, които са създали и развили града и живеят в разбирателство от векове. Стотици доброволци, които вземат участие, допринасят за внушителната визия и изразяват основното послание на Европейската столица на културата 2019 – „Заедно”. Спектакълът завърши с ефектна заря и изпълнение на виртуозната народна певица Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.

Постановката е дело на германската компания „Phase7 performing arts” с артистичен директор Свен Сьорен Байер. Режисьори на отделните картини в шоуто са Густав Рюб и Стайко Мурджев, а композитор е Христо Намлиев.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията