Slide
Slide

Синята къща посреща обновена своята 30-годишнина

Асеновград. С празнична програма ще бъде отбелязана 30-годишнината на Етнографската къща в Асеновград. Актьорите от самодейния театър „Театрална работилница за мечти“ ще представят кратък етюд, с който ще пренесат присъстващите в средата на 19 век, когато възрожденската сграда е била построена. Ще бъде прожектиран и филм, заснет по време на откриването на етнографския музей преди три десетилетия, съобщи БНР.

Етнографската къща в Асеновград, известна като Синята къща, е изградена от брациговски майстори по поръчка на богатото гръцко семейство Чанос. Впечатляващи са дърворезбованите тавани, автентичният калдъръм, както и старата мраморна чешма в двора.

„Интересна е, може би доста по-интересна за чуждестранните туристи, защото къщата е запазила типичния си облик на един дом от края на 19-ти, началото на 20-ти век, т.е. къщата вътре не носи духа на музей, а по-скоро една домашна, по-уютна обстановка“, казва уредникът Надя Янкова.

„Реално е запазен целият интериор вътре – с различните гостни стаи, със спалното помещение, трапезарията на първи етаж. Единственото, което може би напомня на посетителите, че всъщност се намират в музей, са малките витрини на първия етаж, в които правим временни изложби, но като цяло наистина духът на къщата по-скоро представлява домашна обстановка, не толкова музейна студена сграда“, допълва Янкова.

Направена е реставрация на фасадата на сградата на Етнографската къща. За ремонта са отпуснати 13 хиляди лева от Министерството на културата. Обновени са декоративните елементи над прозорците, дървените части са покрити със специални препарати, пребоядисани са сините стени.

„Точно цветът е някак емблемата на къщата. Много хора я знаят точно като Синята къща, защото на фона на всички други постройки тук, в околността, тя се откроява именно с този характерен цвят“, идтъква уредникът на музея.

По повод на кръглата годишнина ще бъде вградена и капсула на времето, която ще бъде отворена отново след още 30 години.

„Хората много сериозно приеха тази идея – да напишат нещо, което да остане след тях и наистина подходиха с интерес, с желание и доста обмислено. Всъщност някои хора оставиха послание до децата си, други хора написаха някакви свои мечти, които имат, други написаха лошите неща, ккоментира Янкова.

Някои хора са снимали с мобилния си телефон посланието. В капсулата на времето ще бъде поставена снимка на всички музейни служители, които в момента работят в музея. Ще бъде поставена и снимка от тържеството за 30-ата годишнина на Етнографската къща в Асеновград. Капсулата ще бъде вградена и на мраморна плоча ще бъде изписана датата, на която да бъде отворена.

Сподели публикацията