Агия Напа (Кипър), снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide
Slide
Slide

Никозия. Туризмът в Кипър премина още един етап в своето възстановяване, след като приходите от него достигнаха предпандемичните нива, съобщи БНР. Възможно е островът да посрещне това лято и руски туристи, макар и незначителен брой заради наложените европейски санкции.

Над 185 млн. евро са приходите от туризма в Кипър през април, информира Статистическата служба. Това е само с 1,5 млн. евро по-малко, отколкото през най-добрата за кипърския туризъм 2019 г. и близо 6 пъти повече от април миналата година.

Приходите за първите четири месеца надвишават 320 млн. евро, което представлява над 85% от финансовите резултати за същия период на 2019 г.

Туристическите пристигания през първата половина на годината надхвърлят 1 млн., посочи заместник-министърът на туризма Саввас Пердиос.

Според него успехът в ръста на постъпленията в сектора се дължи на привличането на нови туристически пазари и по-платежоспособни гости.

В същото време е възможно на острова да се върнат част от руските туристи, стана ясно от съобщение на Асоциацията на туроператорите в Русия за начало на продажба на ваканционни пакети за Кипър за периода от 23 юли до 26 октомври. Заради европейските санкции върху руските авиокомпании руските туристи ще летят 9 часа от Москва до Ларнака през Ереван.

Сподели публикацията