Slide
Slide

Киев. Украинският президент Владимир Зеленски подписа указ, с който премахва редица забрани за посещение на забранената зона около АЕЦ „Чернобил“, съобщи ТАСС.

„Трябва да покажем Чернобил на света – на учени, природозащитници, историци, туристи. Днес подписах указ, с който ще започне трансформацията на забранената зона в една от точките на растеж на новата Украйна. Преди всичко ще създадем „зелен коридор“ за туристите и ще премахнем предпоставките за корупция”, заяви Зеленски.

По думите му в момента Чернобил е източник именно на корупция. „Служители по сигурността събират подкупи от туристи, нелегално се изнася скрап и се използват природни ресурси. Скоро ще спрем всичко това“, подчерта държавният глава.

Той обеща, че „Чернобил“ ще се превърне в научно-туристическо съоръжение, което да се превърне в символ на свободата на новата Украйна. В сряда беше въведен в експлоатация и новият саркофаг на авариралите реактори.

Аварията в Чернобилската АЕЦ стана на 26 април 1986 година и е най-голямата ядрена авария в историята на човечеството. Четвъртият реактор на централата експлодира. След инцидента над него е построен саркофаг за да задържа радиацията, но през последните години постепенно се разрушава.

Интервю за BGtourism.BG с наш турист в Чернобил. Вижте какви забрани има по време на екскурзията! (снимки)

Сподели публикацията