Slide
Slide

София. Министър Стела Балтова участва в пленарни разговори в рамките на двустранна среща между министрите на външните работи на България и Чехия – Светлан Стоев и Якуб Кулханек. Заедно със заместник-министъра на здравеопазването Тома Томов бяха обсъдени условията за възможно най-лесното и безопасно пътуване на туристи между двете държави.

Беше обсъдена възможността чешките туристи да могат да влизат на територията на България 22 дни след поставянето на първа доза ваксина, без да се налага да остават в карантина или да представят негативен тест. Обмисля се решение в тази посока.

Варна отбеляза 100-годишнината си като курортен град с мега спектакъл (снимки+видео)

Министър Якуб Кулханек съобщи, че около 50% от населението на страната му е с поставена първа доза ваксина и изрази надежда за скорошни мерки, които да облекчат пътуванията на чешки туристи до България. „Това ще бъде една много добра новина за онези чехи, които подготвят отпуската си и се колебаят, новина, която ще ги убеди да изберат именно България за своя дестинация,“ каза той.

Преди пандемията, през 2019 г. чешките туристи, посетили страната ни, са 189 хиляди, а през миналата година – едва една четвърт от това число. Беше изразена надеждата нивата от 2019 да бъдат надминати. Министър Балтова съобщи, че между България и Чехия за лятото са планирани 160 полета за Варна и около 700 за летище Бургас.

Туристическите обекти в България с ваксиниран персонал ще имат стикери, първият получи ваканционно селище „Албена“ (снимки)

Министър Балтова увери госта, че България остава сигурна и гостоприемна дестинация, а отношенията между двете страни се основават на дългогодишни традиции и близост. Тя го информира, че ваксинационният процес на персонала в туризма протича активно и всеки работещ в сектора има избор сред 4 осигурени вида ваксини. Министерството на туризма предприема редица инициативи – като два предстоящи журналистически тура,   както и дигитални активности, които да популяризират дестинация България на чешкия пазар. А през февруари във Варшава беше открито туристическо представителство на България, което обслужва и Чехия. Участниците в срещата изразиха задоволството си от постигнатите резултати.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията