Slide
Slide
Slide
Slide
Притокът на туристи към най-посетените музеи в Европа нараства с 6.1% през 2018 г. като броят на преминалите през залите на най-търсения музей се е увеличил в най-голяма степен. Това се вижда от годишния обзор на посещаемостта на световните атракции и музеите на международната Асоциация на тематичните паркове и базираната в САЩ международна консултантска компания AECOM.
Проучването обхваща най-популярните в света музеи, тематични и водни паркове като се дава както глобална статистика за динамиката на посетителите, така и по региони.
От частта за музеите се вижда, че парижкият Лувър е привлякъл най-много посетители – рекордните 10.2 млн. души, а увеличението за година е с близо 26%. Това е повече от който и да било друг музей в света някога. От данните се вижда, че в световната двайсетица са включени 9 европейски музея. Музеите на континента държат 50-процентен дял от световния посетителски поток, информират от dnevnik.bg.
От самия “Лувър” наскоро обясниха успеха частично и със снимания в залите видеоклип Apes ** t на Бионсе и рапъра JAY-Z. Музеят с най-много последователи в света във “Фейсбук” и “Инстаграм” – съответно с 2.7 и 2.4 млн. Последователите му в “Туитър” са 1.4 млн. Общо почти 7 милиона души следват един от 15-те социални профила на Лувъра (YouTube, Weibo, WeChat и т.н.).
На второ място по интерес в Европа е музейният комплекс на Ватикана, привлякъл близо 6.8 млн. души, а увеличението за година е с 5.1% В класацията на 20-те най-посетени музея в Европа най-силно е застъпен Лондон, който присъства с общо шест музея – Британския музей, галерията “Тейт модърн”, Националната галерия, Природонаучния музей, “Виктория и Албърт” и Музеят на науката в Южен Кенсингтън. Париж е на второ място с общо четири музея.
Само четири музея в челната двайсетица отбелязват спад на интереса – музеят “Ван Гог” в Амстердам е приел с 9.6% по-малко посетители, посветеният на импресионистите “Орсе” в Париж – с 2.3%, “Тейт модърн” – с 1.3%, Градът на науките и индустрията в Париж – с 0.2% Общо двайсетте музея са посрещнали над 80 млн. души през миналата година при 75.6 млн. през предходната.
Ето пълния списък на най-посетените музеи на континента. Както сами можете да видите, 5 от 10-те най-популярни се намират в Лондон:
Лувър, Париж – 10.2 млн. души,
Ватикански музеи, Ватикана – 6.756 млн.
Британски музей, Лондон – 5.869 млн.
Тейт модърн, Лондон – 5.829 млн.
Национална галерия, Лондон – 5.736 млн.
Природонаучен музей, Лондон – 5.226 млн.
Държавен Ермитаж, Санкт Петербург – 4.294 млн.
Музей “Виктория и Албърт” – 3.968 млн.
Музей “Кралица София”, Мадрид – 3.898 млн.
Център Помпиду, Париж – 3.552 млн.
Орсе, Париж – 3.175 млн.
Прадо, Мадрид – 2.893 млн.
Уфици, Флоренция – 2.330 млн.
Риксмузеум, Амстердам – 2.3 млн.
Град на науките и индустрията, париж – 2.231 млн.
Национален музей на Шотландия – 2.228 млн.
Музей “Ван Гог”, Амстердам – 2.206 млн.
Аушвиц – Биркенау, Освиенцим – 2.152 млн.
Третяковска галерия, Москва – 2.149 млн.
Сподели публикацията